Доступність посилання

ТОП новини

Маргарет Тетчер і після смерті залишиться символом рішучості і жіночості


Лондон – Колишній британський прем’єр-міністр Маргарет Тетчер померла зранку 8 квітня у віці 87 років. Її близькі кажуть, що смерть стала результатом інсульту.

Баронеса Тетчер була прем’єр-міністром від Консервативної партії з 1979 до 1990 року і першою жінкою на цій посаді.

Британський уряд вже повідомив, що її церемонія поховання відбуватиметься у національному соборі Святого Павла з усіма військовими почестями.

Маргарет Тетчер називають символом британської консервативної ідеології, а також того, що може досягти жінка у політичній кар’єрі.

«Залізною леді» її почали називати в колишньому Радянському Союзі. І вона ніколи не заперечувала.

Хоча критика її урядування з боку лівих партій завжди була безжалісно різкою, навіть ідеологічний опонент – лідер Лейбористської партії Тоні Блер визнавав, що політика Тетчер у 80-х роках допомогла вивести країну з кризи, підштовхнувши приватне підприємництво, конкуренцію, завдяки успішній програмі приватизації.

Міжнародна постать

11 років Тетчер при владі випали на розпал Холодної війни. На міжнародній арені вона стояла пліч-о-пліч із президентом США Рональдом Рейганом.

Вона наважилася вступити у війну за далекі острови з Аргентиною.

Слово «соціалізм» Маргарет Тетчер використовувала як брудно лайливе, але вона виявилася першим західним лідером, який заявив, що з генеральним секретарем Комуністичної партії Радянського Союзу Михайлом Горбачовим можна вести справи.

Багато років немічна Маргарет Тетчер потерпала від деменції і жила на самоті, хоч і за нею цілодобово доглядали. Це – болісні реалії старості, яка не шкодує навіть колись могутніх державних діячів.

Не оминув Маргарет Тетчер увагою і Голлівуд. Теперішній прем’єр-міністр Дейвід Камерон віддавав належне тому, як роль Маргарет Тетчер у фільмі «Залізна леді» зіграла Меріл Стріп.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG