Доступність посилання

ТОП новини

Спікер Рибак «страшилками» підштовхує депутатів до саморозпуску


Київ – Верховну Раду чекає або саморозпуск, або референдум з ініціативи президента про довіру. Такі шляхи виходу із парламентської кризи бачить спікер Володимир Рибак. Натомість політологи вважають заяви парламентського голови формою тиску на опозицію з метою домовитися про розблокування парламенту.

Окреслені спікером шляхи розв’язання парламентської кризи виглядають непереконливо, зазначає експерт Центру імені Разумкова Віктор Замятін. За його словами, «немає такого пункту в законодавстві України, як саморозпуск парламенту».

За словами політолога Володимира Фесенка, парламент може бути розпущений президентом лише у випадку, якщо він не працюватиме 30 днів. Окреслені спікером сценарії розвитку подій виглядають нереалістично, насамперед – саморозпуск парламенту. На думку політолога, «розмовами про саморозпуск Рибак трохи лякає опозицію».

Провладні сили сподіваються на визнання

Що ж до референдуму про недовіру парламенту, то виносити це питання на всенародний плебісцит невигідно насамперед чинній владі.

«Одна річ, коли люди голосують за закон: підтримують обмеження депутатської недоторканності чи скорочення депутатського корпусу. Це все популярні ідеї. А от коли буде винесене питання про довіру-недовіру парламенту, то опозиції буде легше мобілізувати своїх прихильників», – зазначає Володимир Фесенко.

Попри категоричні заяви спікера, провладні та опозиційні політичні сили можуть домовитися про подальшу роботу Верховної Ради. Зараз влада насамперед спробує легітимізувати роботу провладних фракцій поза сесійною залою Верховної Ради.

Найбільш реалістично виглядає варіант звернення до Конституційного суду
Кость Бондаренко
«Найбільш реалістично виглядає варіант звернення до Конституційного суду. Провладна більшість поки що не впевнена, чи цей варіант спрацює. Сигналом буде те, чи підпише президент закони ухвалені на Банковій. Якщо президент підпише, то цим він дасть сигнал судовій системі, що все нормально», – каже політолог Кость Бондаренко.

Перевибори – останній аргумент

Водночас експерт не виключає можливості дострокових виборів. За словами Костя Бондаренка, «опозиція і влада, попри те, що нікому з них не вигідні вибори, можуть попрацювати за принципом «згоріла хата – гори й стодола» і піти на перевибори».

Депутати із провладних та опозиційних фракцій вважають можливим досягти компромісу і відновити роботу парламенту, проте не виключають можливості проведення дострокових виборів. Про це Радіо Свобода сказали заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв та депутат-комуніст Олександр Присяжнюк.

Експерти звертають увагу на те, що серед рядових депутатів із різних фракцій ідея про дострокове припинення повноважень непопулярна. Справді, у приватних розмовах народні обранці та їхні помічники пояснюють це небажання дострокових виборів дуже просто – політики не встигли відробити кошти, вкладені у передвиборну кампанію.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG