Доступність посилання

ТОП новини

Луценко розповів про плани і бажання


Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко виступив у понеділок на телебаченні, на «5 каналі» і на каналі «ТВі», і в цих виступах поділився своїми планами і бажаннями після виходу з ув’язнення.

Серед іншого, він заявив, що «сьогодні звільнення Луценка дозволить Європі зберегти обличчя при підписанні угоди про асоціацію з ЄС». «Я абсолютно щиро, як політик і як громадянин, вважаю, що немає нічого важливішого для України, ніж ця річ! Якщо ми підписуємо цю, можливо, недосконалу асоціацію – Україна буде юридично захищеною від засмоктування в чорну діру сусідньої північної держави. Якщо ми не підписуємо цю асоціацію – ми будемо в цій дірі, і це буде катастрофою для українського майбутнього», – наголосив Юрій Луценко.

Він також сказав, що не має наміру «у себе красти час, відпущений на життя, на таку річ, як помста». «Я вважаю, що зараз маю працювати виключно на конструктив. Я ніколи не судився з тими, хто порушував проти мене кримінальні справи, які я вигравав у судах. Я і зараз не збираюся зводити порахунки з ким завгодно», – додав Луценко.

Крім того, він наголосив: «Єдине, що я не можу гарантувати, – безвідповідальність для тих, хто знищує країну і мене зокрема. Але я особисто ці процеси ініціювати не маю наміру». За його словами, відповісти має «переповнений власною порожнечею головний самозваний інквізитор» Ренат Кузьмін, нині перший заступник генерального прокурора, і також має відповісти «замовник, яким є керівництво адміністрації президента України і його шеф». «Але відповідальність буде не з мого боку, а з боку наступного справедливого суспільства, суду та прокуратури», – сказав колишній міністр.

За словами Юрія Луценка, він критикує президента Віктора Януковича, бо вважає, що «Україна Януковича – це не та країна, в якій люди хочуть жити», бо «в цій країні страшно народитися, страшно шукати роботу, а ще страшніше померти». Змінити президента потрібно, але усунення Януковича від влади – це «необхідна, але не достатня умова зміни країни», наголосив він.

У своїх телевиступах Луценко також заявляв, що не збирається бути четвертим лідером опозиції, коли вже є три. На його думку, єдність трьох опозиційних сил склалася, а він буде робити «все, щоб їм допомогти». Зокрема, сказав Луценко, він збирається «скоординувати дії тих інтелектуалів, які розуміють, що персональна зміна президента в цій країні – це ще не все». «Я хочу взяти на себе таку претензію – скоординувати дії тих, хто каже про третю українську республіку, про план нової країни. І коли ми його сформуємо – це стане фактично планом, за яким люди проведуть такий собі тендер на нового виконавця цього плану. Ось це і будуть президентські вибори», – заявив Луценко, додавши, що сам він не хоче вирішувати, хто з опозиційних лідерів більше гідний цього.

Колишній міністр також сказав, що його проект «Народна самооборона» як партія закінчений із його входженням до Об’єднаної опозиції, і він не збирається створювати нову партію, бо нинішніх трьох головних опозиційних партій, як він вважає, достатньо.

При цьому, сказав Луценко, перш ніж повернутися до активної політичної діяльності, він найближчим часом займеться своїм здоров’ям і, можливо, муситиме пройти серйозний курс лікування.

Крім того, Юрій Луценко висловив думку, що його вихід на волю має стати прецедентом і у справі колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, і влада повинна доповнити його звільнення цим наступним кроком і випустити й Тимошенко.
XS
SM
MD
LG