Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі газовий скандал. Постраждає Україна?


Варшава – У Польщі розгоряється газовий скандал. У Варшаві твердять, що не знали про останні домовленості польського «Європольгазу» із російським «Газпромом». У цих домовленостях йдеться про прокладення територією Польщі російського газогону «Ямал-2». Він має забезпечити постачання російського газу до Словаччини та Угорщини в обхід України. Прем’єр і президент Польщі поспішили заявити, що не погодяться на реалізацію російського проекту, який міг би зашкодити Україні. Польська опозиція вимагає розслідування справи, яку називає фундаментальною для енергетичної безпеки Польщі.

Про те, що «Європольгаз», частково контрольований польською державою, підписав якийсь меморандум із «Газпромом», прем’єр Дональд Туск дізнався від журналістів. Сотні тисяч польських телеглядачів побачили його здивований вираз обличчя під час прес-конференції, де Туска запитали про найновіші польсько-російські газові домовленості.

Не знав про укладення меморандуму з росіянами і польський міністр державного майна Міколай Будзановський, якому підпорядкований «Європольгаз». Проте, як з’ясували польські ЗМІ, про домовленості «Європольгазу» з росіянами у польському уряді таки знали.

Зокрема, про те, що ця компанія збирається підписувати меморандум із «Газпромом», був поінформований віце-прем’єр Польщі Януш Пехоцінський. Цей політик заявляє, що незручну для польського уряду ситуацію спричинили компанії, які не мали «політичного мандату» для домовленостей з росіянами.

Польща дала Росії карти в руки – польська опозиція

Намагаючись залагодити цей конфуз, представники польського уряду дають суперечливі пояснення. Мовляв, польсько-російський газовий меморандум – це лише «технічний» документ, і він не гарантує, що «Ямал-2» справді спорудять.

Польську опозицію не задовольняють такі тлумачення міністрів. Вона заявляє, що вимагатиме відставки міністра держмайна, який, мовляв, не контролює компанії, що відповідають за енергетичну безпеку країни.

Про винятковість ситуації говорить Збіґнєв Зьобро, лідер партії «Солідарна Польща»: «Стратегія Росії, стратегія Путіна, стратегія «Газпрому» цілком заперечує стратегію Польщі, яка хоче диверсифікувати постачання газу, про що неодноразово говорив польський прем’єр Туск. Натомість Путін хоче накинути нам, а також Центральній Європі свою монополію. Ми повинні намагатися забезпечити постачання газу з різних джерел, що гарантуватиме нам безпеку, а в довгостроковій перспективі нижчі ціни – шляхом подолання російської монополії».

Збіґнєв Зьобро каже, що підписання польсько-російського газового меморандуму йде врозріз із усією дотеперішньою польською закордонною політикою. «Ця політика полягала у зміцненні незалежності України та зміцненні нашої незалежності від монополії Росії на постачання газу. Натомість цей меморандум руйнує принципи такої політики. Ми завдали потужного удару Україні. Росія та Україна зайшли в глухий кут, Росія намагається встановити свою монополію на газогони, прокладені через Україну. На жаль, Польща дала Росії карти в руки», – каже він.

«Ямал-2»: російське знаряддя впливу на Україну?

Яцек Сасін, політик з опозиційної партії «Право і справедливість», переконаний, що прагнення Росії будувати «Ямал-2» територією Польщі передусім спрямоване проти України. «Тут не йдеться про економіку, не йдеться про постачання газу. Натомість йдеться про політику й геополітику. Росія постійно здійснює свою закордонну політику з допомогою енергоносіїв та енергетичного шантажу. Так само і в цій ситуації. Росія створює для себе можливості шантажувати в майбутньому інші країни. Сьогодні Росія не має можливості ефективно здійснювати енергетичний шантаж сусідньої України, так, як це було в минулі роки, тому що відтинання України від газу – це відтинання від газу Південної Європи. Тому сьогодні росіяни шукають таку можливість, щоб мати можливість шантажувати Україну», – сказав в ефірі польського телебачення TVN 24 Яцек Сасін.

Олександр Смоляр, голова польського Фонду Баторія, щодо суперечливих заяв і дій польського уряду в питанні газових домовленостей із Росією дуже критичний. Він говорить, що ця ситуація спричинена хаосом польської влади, а її головною жертвою може стати Україна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG