Доступність посилання

ТОП новини

Лідер боснійських сербів виступив на захист Караджича


Милорад Додик свідчить у справі Радована Караджича на його захист, Гаага, відеокадр 9 березня 2013 року
Милорад Додик свідчить у справі Радована Караджича на його захист, Гаага, відеокадр 9 березня 2013 року
Президент Республіки Сербської в Боснії і Герцеговині Милорад Додик виступив у вівторок у Міжнародному кримінальному трибуналі у справах колишньої Югославії як свідок захисту на процесі над колишнім лідером боснійських сербів Радованом Караджичем, звинуваченим у геноциді.

Він, зокрема, заявив, що підвалини майбутнього конфлікту в Боснії заклав тодішній боснійський президент Алія Ізетбеґович, який, за словами Милорада Додика, нібито заявляв, що Боснія має стати ісламською державою з ісламським шаріатським законодавством.

Алія Ізетбеґович помер 2003 року, коли Гаазький трибунал перевіряв його роль у боснійській війні 1992–95 років. Він, босняк за національністю і мусульманин за вірою, був першим президентом незалежної Боснії і Герцеговини після розпаду колишньої Югославії.

Радован Караджич у часи боснійської війни 1992–95 років очолював самопроголошену на той час Республіку Сербську на території Боснії і Герцеговини. Його звинувачують у геноциді, злочинах проти людяності і злочинах проти законів і звичаїв ведення війни. У разі визнання винним йому загрожує довічне ув’язнення. Він заперечує всі звинувачення і називає очолювану ним тоді воєнну кампанію боснійських сербів, спрямовану на етнічні чистки всіх несербів у частині Боснії і на фізичне винищення тисяч босняків-мусульман, «справедливою і священною» війною.
XS
SM
MD
LG