Доступність посилання

ТОП новини

В Америці настає покращення


Сет Леві
Сет Леві
Смерть кількох молодих людей, яких зацькували за належність до сексуальних меншин, сколихнула Америку і змусила багатьох замислитися над тим, у якому суспільстві вони живуть. Так пояснює своє бажання організувати кампанію підтримки для лесбіянок, геїв, бісексуалів та трансгендерів молодий правник із Лос-Анджелеса Сет Леві. Кампанія стала настільки успішною, що взяти участь у ній захотів сам президент. У відео-зверненні Барак Обама говорить, що і його «шокувало», що молоду людину можуть зацькувати за те, що вона є геєм. Але за словами представників кампанії, які повторив і Обама, «стає вже краще».


Про цю кампанію Радіо Свобода розпитувало у Сета Леві, який приїхав до Праги в рамках розширення цієї кампанії.

– Чому Ви почали цю кампанію в Америці, адже це одна з найліберальніших країн світу, де захищені права людини, в тому числі і права представників сексуальних меншин?

– Звичайно, Сполучені Штати є більш прогресивні, ніж одні частини світу, і менш прогресивні, ніж інші. Однак те, що нас спонукало до цієї кампанії, було менше пов’язано із законодавством, але більше з конкретними життєвими історіями молодих людей, що належать до сексуальних меншин, і часті випадки самогубства серед них. До цього їх призвело або цькування їхнього оточення, або відчуття безнадії. Тому в цій кампанії ми хотіли пояснити молодим людям, що, може, зараз їм і важко, але в майбутньому на них чекає нормальне життя. Бо є багато дорослих, які можуть бути геями, але мати нормальну роботу і родину, і дітей, звичайне життя.

Чи Ви не даєте їм марної надії? Чи ставлення до людей іншої сексуальної орієнтації дійсно покращується в Америці?

– Це цікаве запитання. Послання нашої кампанії – це те, що «стає краще». Але ми намагаємося пояснити, що покращення не настає відразу, і за два дні не настане, але справді покращення настає. І ми бачимо, що зараз у США обговорення рівних подружніх прав для всіх є на тому рівні, на який національний дискурс щодо цього ніколи не піднімався. Але тут ідеться навіть не про це, а про те, що люди перестали звертатися до Верховного суду, з них уже не роблять знаменитостей, якщо вони обстоюють свої права.

– Ви випустили вже близько 50 тисяч відеороликів у рамках кампанії, і список людей, які беруть участь у них, вражає. Це і колишній державний секретар США Гілларі Клінтон, і єпископ із Південної Африки, багатолітній борець з апартеїдом, Десмонд Туту, і прем’єр-міністр Британії Демід Камерон, і президент США Барак Обама. Як вам вдалося залучити таких людей до Вашої кампанії?

У проекті взяли участь багато членів уряду, які хочуть додати свій голос до нашої кампанії
– Я щасливий з того, що вони самі проявили ініціативу. Ми ні до кого не зверталися. Люди самі хотіли поділитися своїми посланнями. Тож Білий дім звернувся до нас із бажанням приєднатися до того, що ми робимо. І наш проект є єдиним недержавним проектом на президентській інтернет-сторінці. У проекті взяли участь багато членів уряду, які хочуть додати свій голос до нашої кампанії.

– Ви нині поширюєте свою кампанію на інші країни, де, можливо, її проводити складніше. Є, мабуть, багато голосів, які говорять, що питання прав сексуальних меншин не є на часі, і є важливіші проблеми, економічні, наприклад. В Україні, до речі, президент Віктор Янукович і його команда використовує майже той самий слоган про покращення, тільки має на увазі економічне покращення. Як Ви відповідаєте на такі закиди?

Жодні гроші і робочі місця не можуть компенсувати той факт, що 13-14-річні люди позбавляють себе життя
– Так, питання економіки чи створення робочих місць є також дуже важливі і для Сполучених Штатів. Але є, наприклад, дослідження, які говорять, що легалізація одностатевих шлюбів допомагає збільшити економічне зростання. Бо на це впливає і податкова база, і стабільність родин, і кращі умови життя для всиновлених дітей. Є багато добрих економічних причин, але економіка тут не головне. Це потрібно зробити тому, що це правильно, що люди повинні мати право жити відкрито і бути прийнятими у суспільстві. І те, на чому ми наголошуємо в нашій кампанії, це те, що коли молоді люди вирішують, що їхнє життя настільки нестерпне, що єдиний вихід – це самогубство, то ми маємо справу зі справжньою кризою. І ніякі гроші й робочі місця не можуть компенсувати той факт, що 13-14-річні люди позбавляють себе життя.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG