Доступність посилання

ТОП новини

У США готуються до нового фінансового року


Нью-Йорк – Президент США Барак Обама 10 квітня направить на розгляд Конгресу проект державного бюджету на новий фінансовий рік, який розпочнеться 1 жовтня. Як стверджує бюджетний офіс Білого дому, новий кошторис пропонує збалансований підхід до рішення подвійної проблеми: сприяння подальшому розвиткові національної економіки та скорочення дефіциту платіжного балансу.

Перед тим, як відправити законодавцям на Капітолійському пагорбі проект державного бюджету, представники президента наголосили, що цей документ народився у результаті тривалих переговорів між президентом-демократом і лідерами Республіканської партії.

«Цей проект демонструє насамперед, що президент серйозно налаштований щодо пошуків збалансованого рішення для скорочення наших бюджетних дефіцитів, виробивши всеохопний економічний план, – сказав старший радник президента Обами Ден Файфер. – Цей план показує, що нам немає потреби вибирати між хронічними дефіцитами платіжного балансу і створенням нових робочих місць разом з подальшим економічним розвитком. Ми можемо зробити і те, і те».

Щодо створення нових робочих місць, то для цього проект бюджету передбачає фінансування ремонту інфраструктури – автошляхів, мостів та шкільних будівель. А зменшенню дефіциту сприятиме, за пропозицією Білого дому, підвищення податків для найбагатшої верстви населення і скорочення витрат на пенсії.

Скорочення мають досягнути шляхом зменшення щорічних підвищень, прив’язаних до рівня інфляції. Цей пункт вже викликав численні скарги з боку організацій, що обстоюють права пенсіонерів.

Але критика лунає і з іншого боку. Зокрема, Джон Бейнер, спікер Палати представників, республіканець, критикував президентський проект за передбачене там підвищення податків.

Обама: це бюджет, який досягає своєї мети

Президент Обама у радіозверненні до народу обстоював свій бюджетний проект.

«Це бюджет, який не передбачає витрат поза межами наших можливостей, – стверджує Барак Обама. – Це бюджет, який не робить різких і непотрібних скорочень витрат, які здатні лише сповільнити нашу економіку. Ми дотримуємося наших обіцянок, зміцнюючи систему медичного обслуговування. І ми дотримуємося нашої обіцянки наступній генерації, інвестуючи у фундаментальні сфери, які завжди робили Америку сильнішою – це виробництво, інновації, енергія і народна освіта».

Утім, оглядачі прогнозують: під час обговорення бюджету у Конгресі варто очікувати гострих дискусій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG