Доступність посилання

ТОП новини

Бортницька станція аерації – бомба уповільненої дії – експерти


Київ – У ніч із 10 на 11 квітня прорвало дамбу на станції аерації у Бортничах поблизу Києва – єдину очисну станцію для столиці. Аварію до ранку ліквідовували рятувальники Державної служби з надзвичайних ситуацій, а також військовослужбовці, включно з трьомастами солдатами президентського полку.

Прорив дамби «латали» вручну мішками з піском і глиною. Роботи ускладнили промоїни, які утворились у важкодоступному місці станції. Це обмежило залучення техніки до відновлюваних робіт, повідомили журналістам у четвер вранці на станції.

Київські чиновники запевняють, що зараз усе гаразд і нарікають на інтенсивне танення снігу. Натомість експерти кажуть про неефективне використання коштів, аж до можливого розкрадання, які держава виділяє для укріплення дамби і ремонту станції.


Бортницьку станцію аерації, яка очищає всі стічні води столиці, називають «бомбою уповільненої дії», щороку під час весняного танення снігів рівень нечистот на її території, підвищується до критичного рівня. Цього разу дамба станції не витримала, внаслідок її прориву нечистоти залили одне з мулових полів.

Те, що Бортницька станція перебуває в аварійному стані, добре відомо і урядові, і київській владі. Київська міська рада нещодавно виділила понад 10 мільйонів гривень на ремонт та модернізацію станції. Голова комісії Київради з екологічної політики Денис Москаль повідомив, що станція у Бортничах потребує негайної реконструкції.

Треба негайно вживати заходів щодо реконструкції дамб і мулових полів
Денис Москаль
«Треба негайновживати заходів щодо реконструкції дамб і мулових полів, поки погодні умови дозволяють техніці, яка підвозить ґрунт для підсипки. Тобто, доки ґрунт ще мерзлий і машини можуть по дамбах проїздити», – заявив депутат напередодні аварії.

Київська влада: «Нині у Бортничах все нормально»

11 квітня голова Київської міської держадміністрації Олександр Попов відвідав Бортничі. Він стверджує, що після нічного прориву станція працює у штатному режимі. Попов позитивно оцінив роботу рятувальників.

«Це приклад того, як ефективно можна спрацювати, коли організовані державні структури, підприємства, комунальні служби. Нюанс цієї аварії був у тому, що потрібні були саме людські руки. Техніка виконувати роботи не могла, вона не могла під’їхати до місця аварії», – зазначив Попов

Міністр екології і природних ресурсів України Олег Проскуряков заявив, що загроза повторних проривів Бортницької дамби на сьогодні немає. На станції працюють експерти Державної екологічної інспекції.

Щоправда, на прямій телефонній лінії у редакції газети «Комсомольская правда в Украине» Проскуряков визнав, що наслідки аварії у Бортничах мешканці Києва й області відчуватимуть ще рік.

Експерти: «Нечистоти у Києві нема куди подіти»

Прорив дамби у Бортничах, як і критична ситуація на всій станції аерації – це приклад корупції і неефективного використання ресурсів, які держава залучає для розвитку міста, зазначив у розмові з Радіо Свобода київський громадський активіст Ігор Луценко.

Тепер кияни мають стадіон, який не використовують, а фекалії, даруйте за слово, немає куди подіти!
Ігор Луценко
«У нас був свого часу вибір: збудувати стадіон «Олімпійський» чи нормальну станцію аерації у Бортничах, – каже він. – Держава вирішила, що краще збудувати стадіон. І тепер кияни мають стадіон, який не використовують, а фекалії, даруйте за слово, немає куди подіти! Це ніщо інше, як
макронеефективність в управлінні містом».

З ним згоден журналіст Артем Шевченко. у блозі на сайті «Українська правда» він пише, що аварійний стан станції у Бортничах дозволяє чиновникам щороку освоювати і «розпилювати» десятки мільйонів гривень, виділених на її реконструкцію.

Шевченко і його колеги з телеканалу ТВі розшукали людей і компанії, які можуть бути причетні до оборудки вартістю 14 мільйонів гривень, витрачених нібито на реконструкцію станції аерації. Розслідування прокуратури у цій справі ще триває.

На думку експерта Національного екологічного центру України Тетяни Гардащук, подібні прориви можливі не лише на дамбі у Бортничах.

Подібна аварія може повторитись, тому що конструкції у Бортничах застарілі і морально, і фізично
Тетяни Гардащук
«Подібна аварія може повторитись, тому що конструкції у Бортничах застарілі і морально, і фізично. Може статись і прорив інших дамб, і це буде екологічна подія, яка є небезпечною для Києва і Київської області», – сказала Гардащук у розмові з Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG