Доступність посилання

ТОП новини

У темниках телеканалам наказали «мочити» Немирю?


Сергій Соболєв, Юлія Тимошенко і Григорій Немиря під час засідання опозиційного уряду, березень 2010 року
Сергій Соболєв, Юлія Тимошенко і Григорій Немиря під час засідання опозиційного уряду, березень 2010 року
Київ – Завдання включити в четвер у вечірні випуски новин сюжет, що компрометує главу парламентського комітету з питань євроінтеграції, депутата від «Батьківщини» Григорія Немирю, отримали деякі українські телеканали, повідомляє інтернет-видання «Дуся». Згідно із цим повідомленням, темник вказує, що зазначений сюжет має базуватися на виступах журналістів Олександра Чаленка та Анатолія Шарія у Брюссельському прес-клубі. Самі вони спростовують можливість існування подібних письмових вказівок телеканалам.

Інтернет-видання «Дуся» запевняє, що зі своїх джерел отримало текст під заголовком «Технічне завдання для ТБ по темі «Вкрадена євроінтеграція: зловживання грошима ЄС в Україні». Проте самого документа видання не демонструє.

«Дуся» пише, що у випусках новин рекомендували розмістити сюжети щодо прес-конференції Анатолія Шарія та Олександра Чаленка у Брюсселі з метою донести думку, що «гроші, які виділяються ЄС на просування євроінтеграції, використовувалися не за призначенням, або просто розкрадалися, у тому числі і головою Комітету з питань європейської інтеграції Григорієм Немирею».

Це «фейк», я перебуваю у Києві – Чаленко

Утім, Олександр Чаленко запевняє Радіо Свобода, що знав про заплановану прес-конференцію, але брати у ній учать не збирався. Крім того, він не вірить, що телеканалам розсилалися вказівки щодо висвітлення цієї події.

Я не вірю, що хтось з влади міг створити такий документ. Ймовірно хтось чув якусь розмову
Олександр Чаленко
«У нас були з Анатолієм розмови на рівні запитання, чи я хочу приїхати. Зрештою, я не захотів. Я спеціаліст не зовсім з цієї теми. Що я можу там сказати? Тобто це «фейк» насправді. Я перебуваю у Києві, вчора був у Києві. Я не вірю, що хтось зі влади міг створити такий документ. Ймовірно, хтось чув якусь розмову, можливо, Анатолій комусь сказав. Я ідейно на його боці, але я не мав наміру брати участь», – каже Чаленко.

Ніяких домовленостей з представниками української влади немає – Шарій

Пізніше прес-конференція у Брюсселі відбулася. Там Анатолій Шарій презентував результати свого журналістського розслідування, на підставі яких стверджував про «корисливу співпрацю Григорія Немирі із західними спецслужбами з метою дискредитації України в очах європейців». Утім, можливість того, що представники влади могли надавати вказівки українським телеканалам щодо висвітлення цієї події, Шарій заперечує.

Які можуть бути темники, коли журналіст – політбіженець проводить прес-конференцію
Анатолій Шарій
«Однозначно ніяких домовленостей з представниками української влади немає, бо я з представниками влади не спілкуюся. З приводу участі Чаленка. Це була дружня бесіда. Я його запитав, чи він хоче, він відмовився. Все одно він летів би за свої гроші. Однозначно, це «фейк». Які можуть бути темники, коли журналіст-політбіженець проводить прес-конференцію. Які можуть бути темники?» – дивується Шарій.

Все це нагадує дуже добре організовану кампанію – Сюмар

Григорій Немиря не зміг надати Радіо Свобода коментар щодо цієї ситуації. А його прес-секретар Наталя Лисова назвала брюссельську прес-конференцію черговим проявом атаки на лідерів опозиції та проєвропейські неурядові організації.

Поява темників вказує на те, що старі звички помирають важко
Наталя Лисова
«Поява темників вказує на те, що старі звички помирають важко. Діяльність комітету, який очолює Григорій Немиря, є відкритою і висвітлюється на сайті комітету», – зауважує Лисова.

Участь Олександра Чаленка у прес-конференції Анатолія Шарія була анонсована на офіційному сайті Брюссельського прес-клубу, і цей факт підтверджує версію видання «Дуся», зауважує у розмові з Радіо Свобода виконавчій директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар. Крім того, влада не вперше намагається дискредитувати як Григорія Немирю особисто, так і опозицію в цілому, наголошує вона.

Все це нагадує дуже добре організовану кампанію. У першу чергу, із дискредитації опозиції, а заразом і громадських активістів
Вікторія Сюмар
«Все це нагадує дуже добре організовану кампанію. У першу чергу, із дискредитації опозиції, а заразом і громадських активістів. Спочатку була публікація, далі розмістили у рекламних рубриках, далі пішли новини, далі з’явилися публікації, навіть на деяких англомовних сайтах, далі була організована ця прес-конференція у Брюсселі. Мовляв, ЄС треба припинити фінансувати громадські організації. З цим організовувалася ця прес-конференція», – зазначає Сюмар.

Раніше цього року на сайтах nemyrialeaks.com nemyrialeaks.com та zhuzhaleaks.com поширили документи, які ніби то доводять причетність Григорія Немирі до протизаконних фінансових оборудок, зокрема до фінансування партії «Батьківщина» через офшорні рахунки. В опозиції їх назвали сфабрикованими. А німецькі журналісти виявили, що одне із нібито німецьких видань, яке поширювало критичну інформацію про Тимошенко, виявилося фальшивкою.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG