Доступність посилання

ТОП новини

Ідея – найцінніший товар для експорту, кажуть винахідники зі Львова


Такий вигляд має винайдений львів’янами пристрій для накопичення енергії
Такий вигляд має винайдений львів’янами пристрій для накопичення енергії
Львів – Львів претендує на звання міста високих інноваційних технологій і туризму. Львівські винахідники таки дивують світ, попри недофінансування науки в Україні. Ще у 2011 році винахід львів’ян потрапив у список ста найкращих науково-дослідних розробок світу. Група науковців університету «Львівська політехніка» створила пристрій для накопичення енергії і вже працює над новим винаходом.

Причепила пристрій на торбину – виглядає не лише елегантно, але й від нього зарядила мобільний телефон, диктофон Радіо Свобода і iPod, просто на вулиці, бо система працює і при розсіяному сонці. А ще це автономне джерело живлення можна причепити під куртку, встановити у наметі, що дозволить його освітити чи обігріти.

Розробляли пристрій три наукові групи Національного університету «Львівська політехніка» на замовлення Тайванського текстильного науково-дослідного інституту, що фінансується державою. Співпраця розпочалась у 2006 році і стосувалась розробки суперконденсатора, який можна було б носити на одязі чи торбині і використовувати як генератор енергії. Гнучка частина, де сонячна енергія перетворюється на електричну, у світі була розроблена. А львівським науковцям потрібно було створити гнучкий суперконденсатор, розповідає професор кафедри фізики «Львівської політехніки», керівник проекту Григорій Ільчук, який працював разом зі своїми колегами Віктором Токарєвим та Ігорем Чернілевським і молодими науковцями.

«Аналога у світі не було. Всі три проекти йшли під назвою «Суперконденсатор». Тайванська сторона виставила умову: не лише електричний прилад для накопичення електричної енергії, а треба було реалізувати автономну систему. Між нами встановились довірливі стосунки у співпраці, і це було дуже важливо. Бо спершу іноземці не розуміли, куди вони приїхали, бо знали, що скрізь в Україні корупція. Жоден захист нашої праці не отримав критичного зауваження, і в кінці колеги з Тайваню нам сказали, що «ви грошей не заробили великих, а найбільше, що ви заробили – довіру», – зауважив Григорій Ільчук, автор півсотні наукових статей у найпрестижніших наукових журналах світу.

У Львові винахід не зацікавив нікого

Учасник наукової групи Ігор Чернілевський, який стажувався і працював у багатьох провідних наукових інститутах світу, пригадує, як з винаходом він прийшов на львівську виставку електроенергетичного обладнання. Торбиною, до якої був причеплений гнучкий суперконденсатор, не зацікавив нікого. А таку систему автономного локального освітлення можна було встановити у під’їздах чи школах.

Винахідник вважає, що між українськими та іноземними науковцями немає великої різниці.

Якщо говорити про Тайвань, то там наука починається з державного фінансування
Ігор Чернілевський
«Відчувається прірва у підходах до науки. Якщо говорити про Тайвань, то там наука починається з державного фінансування, і будь-яка проблема починається з того, що вона виокремлюється як майбутній комерційний проект, отримує державне фінансування, яке щороку поновляється. Якщо успішно проходить, то воно по тендеру безкоштовно передається компанії, яка працює конкретно з продуктом на світовий ринок. Тайвань має площу, як Молдова, а населення удвічі менше, ніж в Україні, а держава на четвертому місці у світі за золотовалютними запасами», – каже Ігор Чернілевський.

Львівські науковці другий рік працюють уже над наступним проектом – створюють для Тайваню світловипромінювальні пристрої, гнучкі, які б були пристосовані до одягу, до тканин, тобто розробляють спеціальний світловипромінювальний матеріал. Професор Віктор Токарєв пояснює, що це може бути спеціальний одяг, який світиться вночі. Якщо він буде поєднаний з сонячною батареєю, то вдень заряджатиметься, а вночі світитиметься, це можна використовувати для поліції чи використовувати у рекламі, що світитиметься, а ще у дизайні і це завдяки енергоощадній технології, що сьогодні цікавить провідні держави.

Найбільша проблема України в тому, що не лише відсутнє належне державне фінансування на науку, розуміння її важливості для розвитку країни, але немає співпраці між бізнесом і наукою. Без підтримки держави невеликі підприємства не можуть замовити нові технологічні розробки, які б потім стали вигідним комерційним проектом.

Найбільше у світі сьогодні ціниться ідея. А саме Україна, як не парадоксально, є одним із таких експортерів, і цей товар буде найпопулярнішим у майбутні роки, наголошують львівські винахідники. У Львів приїздять з усього світу по ідеї, і за це інвестори готові платити.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG