Доступність посилання

ТОП новини

США оприлюднили імена російських чиновників зі «списку Магнітського»


Сполучені Штати оприлюднили імена 18 російських громадян, причетних до порушень прав людини, щодо яких запроваджені фінансові санкції та візові обмеження.

Шістнадцять осіб пов’язані безпосередньо зі справою Сергія Магнітського. Двоє інших чиновників є з Чечні. Їх Вашингтон підозрює у серйозних порушеннях прав людини.

Список відповідає схваленому Сенатом США «законові Магнітського», але включає також імена російських чиновників, причетних до інших імовірних зловживань.

Зазначені, зокрема, суддя Сергій Підопригоров, який санкціонував арешт Магнітського, суддя Олексій Криворучко, який ухвалив рішення про продовження терміну його досудового ув’язнення, а також керівник слідчої групи у кримінальній справі юриста Олег Сільченко та начальник СІЗО «Матроська тиша» Іван Прокопенко.

Рішення оприлюднити ці дані вже викликало гнів з боку Росії, яка загрожує вжити заходів у відповідь. Речник президента Росії Дмитро Песков заявив, що публікація списку, «поза сумнівом, матиме негативний вплив на двосторонні американо-російські стосунки».

Сергій Магнітський, російський юрист, який працював для західного інвестиційного фонду Hermitage Capital, помер у 2009 році у слідчому ізоляторі в Москві у віці 37 років від серцевих проблем.

Російські правозахисники стверджують, що представники влади свідомо ігнорували поганий стан його здоров’я, щоб змусити його замовкнути.
XS
SM
MD
LG