Доступність посилання

ТОП новини

Недовіра Кабміну: комуністи тримають інтригу


Київ – Сьогодні провладні та опозиційні політичні сили нарешті зберуться в сесійній залі після тривалого блокування парламенту. Опозиція цього тижня має намір розглянути питання щодо відповідальності уряду, а провладні сили – законопроект про скасування депутатської недоторканності та соціальні законопроекти. Експерти вважають, що забезпечити стабільну роботу парламенту буде важко. Адже не виключено, що цього тижня депутатських повноважень можуть позбавити ще одного депутата-опозиціонера.

На погоджувальній раді представники опозиційних та провладних фракцій зійшлися на тому, що серед першочергових – законопроекти, які стосуються євроінтеграції, соціальних питань та проведення слухань стосовно енергетичної безпеки, а також законопроекти щодо книговидавництва в Україні.

Разом із цим опозиція вимагатиме розгляду важливих для неї питань. За словами лідера фракції «Батьківщина» Арсенія Яценюка, це дострокові вибори мера Києва та столичної міськради, скасування пенсійної реформи, відставка уряду та декриміналізація статей Кримінального кодексу, за якими засудили Юлію Тимошенко.

Регіонали сподіваються на мажоритарників

У фракції Партії регіонів сподіваються, що візьмуть гору прагматичні міркування депутатів-мажоритарників, і парламент запрацює.

«За депутатами-мажоритарниками – що в опозиції, що у більшості – конкретні округи, конкретні проблеми. І тут уже усі ці політиканські ігрища і розповіді про боротьбу за мову, за кнопку не пройдуть», – зазначає депутат-регіонал Ярослав Сухий.

Він закидає опозиціонерам небажання працювати конструктивно. Серед пріоритетів влади – голосування за законопроект про обмеження депутатської недоторканності.

Також опозиціонери застерігають, що знову можуть вдатися до блокування, якщо позбавлять повноважень депутата від «Батьківщини» Юрія Одарченка.

«Якщо знову буде «безпрєдєл», маю на увазі намагання позбавити депутатів мандатів за надуманими причинами, то роботи не буде», – зазначає його колега по фракції Андрій Павловський.

У КПУ до Азарова є претензії, але немає визначеності

У п’ятницю після години уряду парламент має проголосувати питання про відповідальність Кабінету Міністрів. В опозиційних фракціях сподіваються, що за відставку уряду разом із ними можуть проголосувати і комуністи. Депутат-комуніст Олександр Голуб не виключає, що фракція Компартії може висловити недовіру Миколі Азарову.

«У нас дуже багато претензій до уряду. Фактично немає програми соціально-економічного уряду, не виконуються обіцянки, які представники уряду давали під час виборів. Фактично більшість реформ проводяться не в інтересах звичайних українців, а в інтересах фінансово-промислових кіл, які стоять за плечима Партії регіонів», – зазначає член фракції Компартії.

Однак, за словами Олександра Голуба, остаточно комуністи визначатимуться з приводу відставки уряду у п’ятницю вранці.

На думку політолога Вадима Карасьова, парламент навряд чи зможе довго працювати без ускладнень, оскільки ні провладні сили ні опозиційні не мають істотної переваги.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG