Доступність посилання

ТОП новини

Македонія зробила поступ у зближенні з ЄС – звіт


Катрін Аштон у день оголошення звіту привітала з позитивною оцінкою прем’єр-міністра Македонії Ніколу Ґруєвського у Скоп’є, 16 квітня 2013 року
Катрін Аштон у день оголошення звіту привітала з позитивною оцінкою прем’єр-міністра Македонії Ніколу Ґруєвського у Скоп’є, 16 квітня 2013 року
Європейська комісія заявила в оприлюдненому сьогодні звіті, що Македонія, попри політичну напруженість у країні, зробила поступ у зближенні з Європейським союзом.

У звіті звернули особливу увагу на нові зусилля, яких докладає Скоп’є у тривалій суперечці з сусідньою Грецією через назву країни: Афіни заявляють, що назва Македонія може стосуватися тільки північного краю самої Греції, а її використання іншою державою рівнозначне територіальній претензії.

Водночас Єврокомісія підтвердила, що ще два очікувані було сьогодні подібні звіти, щодо Сербії і Косова, сьогодні не стали затверджувати. Як повідомив комісар ЄС із розширення Штефан Фюле, причиною стало те, що верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон, яка була посередником у переговорах Сербії і Косова, запросила їх на завтра у Брюссель на ще одне коло таких переговорів.

Понад тиждень тому Сербія відхилила запропонований Євросоюзом план нормалізації відносин із Косовом, заявивши, що він «не гарантує повної безпеки і захисту прав людини сербського народу в Косові» і що переговори про це треба продовжити.

У Європейському союзі ж раніше заявляли, що посередництво ЄС у цих переговорах закінчене.

Євросоюз заявляє, що його рішення, чи починати з Сербією переговори про її вступ, залежатиме саме від поступу в налагодженні її відносин із Косовом.

Сербія, про незалежність від якої Косово односторонньо заявило ще 2008 року, не визнає цієї самопроголошеної незалежності і далі офіційно вважає Косово і Метохію автономним краєм у своєму складі. Найбільшу проблему складає становище сербів за національністю, які компактно живуть на півночі Косова і не визнають косовських державних інституцій.
XS
SM
MD
LG