Доступність посилання

ТОП новини

Убивство всиновлених дітей вплинуло на сумлінність соціальних працівників?


Трагедія у Краснодоні, коли багатодітна мати убила двох усиновлених дітей, примусила соціальні служби Луганщини посилити контроль за усиновленням. Нещодавно Світлані Оклей, так звуть жінку, присудили найвищу кару – 15 років ув’язнення. Тепер служба з прав дітей прискіпливіше розглядає кандидатури усиновителів. Минулого року в області усиновили 189 дітей, менше третини з них потрапили в іноземні родини.

Луганщина є активним регіоном у плані усиновлення. Зараз в області працює 21 будинок сімейного типу, а є амбітні плани – щорічно створювати п’ять будинків сімейного типу.

Однак, трагедія у Краснодоні, коли мати-героїня убила двох своїх усиновлених дітей, не лише шокувала усю Україна, а й змусила мобілізуватися соціальні служби. Світлана Оклей, так звуть жінку, разом з чоловіком та старшою дочкою, понад рік приховувала злочин. Про подвійне вбивство дізналися лише, коли подружжя викрало чужу дівчинку, щоб замінити вбиту дитину для звітності перед соціальними працівниками. Наприкінці березня Світлану Оклей засудили до 15 років тюрми, а її чоловік та дочка отримали по 4 роки умовно.

Двох соціальних працівників засудили на три роки умовно

Тепер відбір усиновителів та контроль за роботою соціальних працівників став суворішим, переконує заступник голови обласної адміністрації Анатолій Івченко.

«Ця процедура існує і буде проводитися суворіше. Вона і раніше існувала, але, розумієте, сталося те, що сталося», – каже Івченко.

Двох соціальних працівників, які відповідали за родину Оклей, суд визнав винними у недбальстві й визначив їм покарання – по три роки умовно. Догану отримала і начальник обласної служби з прав дітей Раїса Родіна.

В інтерв’ю Радіо Свобода вона зазначила, що випадок у Краснодоні вплинув на свідомість працівників органів опіки. Мовляв, її колеги зрозуміли, що свої обов’язки потрібно виконувати сумлінніше.

«У нас відбулася не одна серйозна розмова, серйозні перевірки, про те, що свою роботу потрібно виконувати якісно. І ми зараз ретельніше зважуємо всі можливості кандидатів, і, напевно, самі батьки розуміють, що є серйозний ступінь відповідальності і контролю за цим», – розповідає Родіна.

Крім того, за словами Раїси Родіної, нині кандидатам на усиновителів наполегливіше рекомендують пройти спеціальні курси при центрі соціальних служб.

Громада не повинна бути байдужою до порушення прав дитини

Дітей, яких убила Світлана Оклей, їй допомогли знайти і всиновити журналісти. На обласному телебаченні вже 10 років виходить телепроект «Кожне життя – надія». Трагічна звістка журналістів шокувала й примусила замислитися, чи варто далі робити проект. Глядачі підказали: треба продовжувати.

Ми отримали чимало дзвінків про проблемні родини, які десь є – десь побили дитину, десь дитина ночувала на вулиці
Олена Терещенко
«Дуже хороший висновок зробили наші глядачі. Вони сказали: «тепер ми знаємо, що не служба спрацьовує, а спрацювати можемо лише ми». І ми отримали чимало дзвінків про проблемні родини, які десь є – десь побили дитину, десь дитина ночувала на вулиці. Ось таких дзвінків, таких відгуків стало більше. Люди відчули власну відповідальність, тому що вони ще раз пересвідчилися, що чиновники не завжди спрацьовують на сто відсотків», – розповіла ведуча програми Олена Терещенко.

Зараз на Луганщині чотири з половиною тисячі дітей сиріт та дітей позбавлені батьківської опіки. У цьому році статус сироти отримали 170 дітей, 28 із них потрапили до дитбудинків, а інші – під сімейні форми виховання. Чекають на батьків-усиновлювачів ще майже 1400 дітей. Чим старша дитина, тим менше у неї шансів знайти нову родину.

За статистикою, серед іноземців луганських дітей найчастіше всиновлюють громадяни США.
XS
SM
MD
LG