Доступність посилання

ТОП новини

Парламент дав можливість уряду Азарова отримувати мільярдні хабарі – Ляшко


Київ – Верховна Рада дозволила Кабінету міністрів повертати борги фінансовими векселями. Також ухвалені зміни до Податкового кодексу дозволяють банківським установам гасити свої зобов’язання перед клієнтами такими ж папірцями. Це підштовхне інфляцію і призведе до вимивання коштів із підприємств, а відтак до скорочення кількості робочих місць, запевняють в опозиції.

Парламентська більшість підтримала законопроект, яким запроваджуються фінансові векселі. Передбачається, що ці цінні папери використовуватимуться під час оформлення заборгованості, зокрема бюджетної, включаючи і оформлення платежів із відшкодування податку на додану вартість. Про це йдеться у пояснювальній записці до проекту змін до Податкового кодексу.

Йдеться про некоректний спосіб виконання зобов’язань, оскільки запроваджені фінансові векселі не будуть забезпечені грошовою масою, вважає депутат від УДАРу Віктор Пинзеник.

З’являються фіктивні паралельні гроші. По суті, комерційні банки отримують право емісії
Віктор Пинзеник
«Простіше кажучи: у вас є депозит, ви прийшли його отримувати, а гроші скінчилися. Нате вам вексель! Узаконили інструмент, який дозволяє банку погашати зобов’язання папірцем. Можливо, не у цій формі буде зроблено, але нічого не міняється, якщо банк винен юридичній особі. У кінцевому рахунку за цим стоять долі людей. Мене дивує мовчазна згода Національного банку на такі речі. З’являються фіктивні паралельні гроші. По суті, комерційні банки отримують право емісії», – зазначає Пинзеник.

Ми спокутуємо провину Тимошенко – Колесніченко

Запровадження фінансових векселів є вимушеним кроком, який зумовлений нестачею обігових коштів через великі зовнішні грошові зобов’язання України, запевняє Радіо Свобода депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко.

Ми близько 100 мільярдів гривень щорічно платимо за контрактом пані Тимошенко
Вадим Колесніченко
«Жоден фінансовий інструмент не буде подобатися тим, хто не погоджується зі владою, тому що вони не при владі. Це ж зрозуміло! Представники Кабінету міністрів, коли доповідали, пояснювали, з чим це пов’язано. Наприклад, з тим, що ми близько 100 мільярдів гривень щорічно платимо за контрактом пані Тимошенко, а це зв’язує наші обігові кошти. Тому, мені здається, зрозуміло, що ми таким чином спокутуємо провину Тимошенко перед українським народом», – наголошує Колесніченко.

Це вимивання коштів із підприємств – Ляшко

Використання урядом фінансових векселів, зокрема для повернення експортерам податку на додану вартість, загрожує зубожінням бізнесу, а відтак, невиплатою заробітних плат, або ж скороченням кількості робочих місць, зауважив у коментарі для Радіо Свобода позафракційний депутат Олег Ляшко.

«Це вимивання коштів із підприємств. Наприклад, держава вам щось винна і дає замість цього вексель, який начебто колись погасить. А я, наприклад, маю стосунок до податкової, купую у вас цей вексель утричі дешевше, іду, за хабарі забираю собі гроші. Тобто наварюю собі гроші. Це можливість для уряду Азарова, який запроваджує і протягує ці векселі, отримувати мільярдні хабарі», – каже Ляшко.

Крім того, в опозиції припускають, що підміна живих грошей фінансовими векселями опосередковано збільшить грошову масу. Це, у свою чергу, знецінюватиме гривню, кажуть там.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG