Доступність посилання

ТОП новини

Інвестори не йдуть до України через корупцію та свавілля чиновників?


Україна зараз має найнижчий індекс привабливості для інвесторів за останні 5 років. Іноземні інвестори бояться вкладати в економіку України свої кошти, бо не розуміють, за якими правилами тут можна вести бізнес. Наразі до України надходить лише сьома частина того, що було потрібно для суттєвого зрушення в економіці. Головна перепона для інвесторів – корупція й свавілля місцевих чиновників.

Президент України, прем’єр-міністр, міністри, керівники численних державних агенцій на усіх зустрічах міжнародного рівня розповідають про те, як в Україні чекають на інвестиції. На початку цього року Віктор Янукович доручив урядові «зробити все можливе, щоб Україна увійшла і в сотню інвестиційно найпривабливіших країн».

Між тим, обсяги прямих іноземних інвестицій до України зменшуються. За підсумками 2011 року вони становили майже 6,5 мільярдів доларів, а у 2012 році знизилися до 6 мільярдів. Про скорочення фінансування проектів в Україні через корупцію заявив і Європейський банк реконструкції та розвитку.
Надходження прямих іноземних інвестицій у 2012 році
Кілька компаній з американськими інвестиціями, що вже десяток років працювали в Україні, заявили про відхід з країни. За підсумками минулого року, загальний рівень прямих інвестицій зі США склав майже 937 мільйонів доларів, що на 106 мільйонів менше, аніж у 2011 році.

Неможливо чесно працювати в Україні – міжнародний бізнес

Європейська бізнес асоціація (ЄБА) уже понад 5 років опитує топ-менеджерів іноземних компаній, що працюють в Україні. Згідно з цим дослідженням, індекс інвестиційної привабливості України зараз найнижчий від осені кризового 2008 року.

Керівники компаній з іноземними інвестиціями кажуть, що не бачать жодних позитивних змін, 43% опитаних менеджерів назвали інвестиційний клімат в Україні однозначно несприятливим, а ще 48% – швидше несприятливим для інвестування.

«Міжнародний бізнес все частіше говорить про неможливість чесно працювати в Україні», – мовиться у доповіді ЄБА.
Індекс інвестиційної привабливості України
Іноземні інвестори не хочуть вкладати гроші в українську економіку через тотальну корупцію, вибіркове правосуддя та постійну зміну правил ведення бізнесу, сказав Радіо Свобода заступник голови Громадської ради Державного агентства з інвестицій Алекс Ліссітса, президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».
Корупція й постійна зміна правил відлякують інвесторів – Ліссітса
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:12:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Алекс Ліссітса називає типовою ситуацію, що склалася в Черкасах із бізнесом, де є данські інвестиції. Данський інвестор вже підготував звернення до Генеральної прокуратури України, адміністрації президента, посольства Данії. Якщо ж на звернення ніхто не відреагує, бізнесмен обіцяє поскаржитись на Україну і в Європарламент.
18.04.2013
Черкаська влада з надуманих причин виганяє данського інвестора?

«Цинізм не має меж. Суддя прямо сказав: а чого він сюди йшов, він що, не бачив, який тут прапор висить?» далі

Влада все ж звітує, що кількість інвестицій збільшується. Це можна пояснити, зокрема, й розрекламованими урядом планами будівництва терміналу, для перетворення скрапленого газу у газоподібний. Його планують будувати біля морського торговельного порту «Южний».

19.04.2013
Інвестиції йдуть на Одещину, але не йдуть в Україну?

Індекс інвестиційної привабливості України з початку року рекордно знизився до 2,12 бала із 5 можливих далі
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG