Доступність посилання

ТОП новини

«Це сенсація!» – відгуки на експозицію плакатів Альфонса Мухи


Прага – «Це сенсація!» – саме такі відгуки найчастіше можна почути про нову виставку у Празі. Мова про першу в історії найбільшу експозицію плакатів Альфонса Мухи – одного з найвідоміших майстрів сецесії в Європі. В експозиції представлено понад 150 творів, однак основу складають плакати Альфонса Мухи – від того найпершого для Сари Бернар до низки оригінальних рисунків митця з кінця 1930-х років. Особливістю представленої збірки є те, що її власником є Іван Лендл – відомий у світі чеський професійний тенісист, власник багатьох престижних спортивних нагород.
Альфонс Муха (1906)
Альфонс Муха (1906)

Француз із чеським серцем – так з гордістю говорять чехи про свого земляка, уродженця маленького села Іванчице Альфонса Муху. Митець увійшов до історії світового мистецтва насамперед як неперевершений майстер сецесії, автор неповторної, м’якої й пливучої лінії, якою, як ніхто перед ним, зумів огортати своїх героїнь. Цей стиль так нині й називають – «Мухів».

Однак початки не були втішні. В рідній Празі Альфонса Муху не прийняли до Академії мистецтв, привітнішими були у Відні й Мюнхені. Таким чином на кінець 19-го століття молодий Альфонс Муха вже мав у вправних руках ремесло, бракувало тільки нагоди, якогось щасливого імпульсу, щоб відтворити те, що вже накопичилось і вирувало в уяві й думці.

Перший плакат для Сари Бернар

Нагода прийшла: в 1894 році в Парижі 34-річний Альфонс Муха дістав замовлення на театральний плакат для маловідомої тоді артистки театру «Ренесанс» Сари Бернар. Справді, зустріч цих двох сталась під щасливою зорею. Вже перший плакат «Жисмонда» приніс славу його авторові й звернув увагу сучасників на театр Сари Бернар. Шість років творив Альфонс Муха плакати для Сари Бернар, театральна реклама була на диво успішною, плакати розходились, та все ж багато з бігом часу було втрачено.

Сьогодні найбільшою у світі збіркою – 116 плакатів Альфонса Мухи – володіє відомий чеський тенісист Іван Лендл, і ця його унікальна колекція представлена сьогодні в Празі. Виставка відразу стала сенсацією, зауважила в розмові з Радіо Свобода речник організаційного комітету виставки Павліна Странська.

«Вже те, що мова йде про збірку Івана Лендла, свідчить про особливість цієї виставки, – каже вона. – Адже на виставці нетрадиційно поєднались мистецтво і спорт. Ще однією унікальною рисою є те, що ніколи досі ця збірка не була представлена так повно, як це вдалось зробити в Муніципальному домі в Празі. На виставці представлено всього 151 твір, крім плакатів, показані ще декоративні панно, обгортки майстра для харчових продуктів, календарі».

Зустріч Івана Ленла з Мухою

Історія збірки Івана Лендла також розпочалась зі щасливої нагоди. Понад 20 років тому спортсмен випадково познайомився зі сином Альфонса Мухи Їржі, вперше зблизька побачив оригінали плакатів і не встояв, назавжди захопився творчістю Альфонса Мухи. Із властивим запалом вже понад два десятиліття розшукує він по світі плакати свого знаменитого земляка. З відомих досі 119 плакатів, створених Мухою, Іван Лендл володіє 116, від того найпершого – «Жисмонда» до останніх робіт кінця 1930-х років. Три, які бракують, належать до збірок Нью-Йорка і Гамбурга, навряд чи вдасться колись знайти їх в інших колекціях, але Іван Лендл не здається. Адже він уже довів, що тенісний корт і мистецтво разом приносять великі плоди.

Як вдалось з’ясувати Радіо Свобода, Іван Лендл досі не знав про унікальну і одну з найбільших в Європі збірок плакатів Альфонса Мухи, якою володіє Музей етнографії й художнього промислу у Львові. Три роки тому 28 плакатів відомого майстра були представлені на виставці в рамках львівської «Французької весни».
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG