Доступність посилання

ТОП новини

Мер Черкас проситиме президента звільнити голову ОДА


Мер Черкас Сергій Одарич
Мер Черкас Сергій Одарич
Черкаси – У Черкасах виник конфлікт між міським головою Сергієм Одаричем та головою облдержадміністрації Сергієм Тулубом. Мер заявляє про тиск силових структур на нього та його команду. На його думку, усе це відбувається для того, щоб «поставити місто на коліна та надалі у ручному режимі управляти ним з облдержадміністрації». У зв’язку з цим вже цього тижня він збирається звернутися до президента Януковича із проханням звільнити голову облдержадміністрації Сергія Тулуба. Натомість «губернатор» зауважує, що це – черговий піар-хід Одарича.

У Черкасах продовжується спроба ліквідувати місцеве самоврядування шляхом відставки міського голови, заявляє мер Сергій Одарич. За його словами, Черкаси намагаються поставити на коліна, щоб надалі у ручному режимі управляти містом з облдержадміністрації. Задля цього минулого тижня «в бій» кинули правоохоронців. Вони тиснуть на членів команди міського голови – проти кількох працівників міськвиконкому та депутатів міської ради від «Партії вільних демократів» уже розпочали кримінальне провадження по дев’яти справах.

«Те, що відбувається впродовж останніх тижнів – той шалений адміністративний, кримінальний тиск на депутатів міської ради, на моїх колег, друзів по команді «вільних демократів» однозначно підводить до висновку: не повинен такий діяч, як Сергій Борисович Тулуб, очолювати Черкаську область. Не повинна такий діяч, як Валерій Дерновий, очолювати Черкаську міліцію. Йому навіть Мукачевого забагато... Тому я докладу усіх зусиль, щоб цих двох людей не було в Черкасах. Я цього тижня звертатимуся до президента з проханням звільнити з займаної посади Сергія Тулуба. І наведу достатньо аргументів, щоб ухвалити це кадрове рішення», – сказав Сергій Одарич.

Тулуб пропонує Одаричу бути «просто сміливим чоловіком»

Між тим голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб зауважує, що не цікавиться кримінальними справами, заведеними на членів команди Одарича. Натомість переконаний, що політичну ситуацію у Черкаській міській раді не варто переводити в особистий конфлікт. Адже обіцянки Одарича «вже всім допекли», вважає голова облдержадміністрації. Через це, мовляв, і об’єдналися депутати різних політичних партій у міській раді, зокрема Партії регіонів і «Батьківщини».

«Супер! Дай Божечки йому, нехай звертається, – прокоментував намір міського голови звернутися до Президента Сергій Тулуб. – Це в дусі його усіх популістських заяв. Хай звертається, я йому тільки бажаю успіхів у цьому плані. Але хочу сказати: я б на його місці спочатку пояснив би громаді, куди поділися гроші минулорічного бюджету розвитку. Де люди побачили ці гроші? Як вони використані? Я думаю, що просто у людини затьмарення різними прожектами. Обіцянок багато, але конкретних, реальних дій немає».

Водночас голова облдержадміністрації через ЗМІ запропонував Одаричу «бути просто сміливим чоловіком»: замість коментування і писанини, прийти на координаційну нараду і вирішити усі питання. За словами Тулуба, він сьогодні не може зустрітися з міським головою, хоча між ними існують домовленості про зустрічі у разі потреби.

«Та прийди як людина, як чоловік – очі в очі. Сядемо, розберемося, які у тебе питання до мене. Будь ласка! Що ж ти поза кутками, як кажуть. Треба не піаром займатися, бо в мене таке відчуття, що він готується до чогось великого, політичного», – припустив голова ОДА.

Чи має мер «доступ до тіла»?

Тим часом заступник голови Черкаської організації Комітету виборців України Юрій Сас вважає, що заява Сергія Одарича свідчить про те, що у міського голови Черкас є канал доступу до Президента.

«Такими словами просто так політик навряд чи стане кидатися. Якщо він заявляє про це, значить він вважає, принаймні, що до нього дослухаються, що у нього є канал доступу до президента. Тому що до нашого президента просто так публічними заявами достукатися не завжди можливо. Це означає, що є якась людина, яка має доступ, як то кажуть, «до тіла, до вух» президента. Можливо, це і є розрахунок», – сказав Радіо Свобода експерт.

На думку Саса, Одарич, можливо, володіє інформацією про нестабільне становище голови Черкаської ОДА в нинішній політичній системі. І таким чином намагається «підштовхнути» Сергія Тулуба в той час, коли над ним і так «скупчилися хмари». Водночас експерт не виключає, що заяви мера та голови облдержадміністрації можуть залишитися без наслідків.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG