Доступність посилання

ТОП новини

У високопосадовців скоро не буде родичів-мільярдерів?


Київ – Нині в Україні чиновники мають декларувати одноразові витрати лише вищі від 150 тисяч гривень, їхні декларації не є доступними для громадськості, а реєстру корупціонерів в Україні просто нема. Таким є чинне законодавство України. Однак невдовзі Верховна Рада може змінити його, ухваливши новий закон щодо реалізації державної антикорупційної політики. Адже подали його 4 фракції, включно з Партією регіонів.

Законопроект № 2837 передбачає декларування статків усіх родичів чиновника, а не лише тих, хто з ним постійно проживає. Саме таким чином можна буде боротися з тим, що у «бідних» високопосадовців усі родичі – мільярдери, говорить голова парламентського підкомітету Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Анатолій Гриценко.
Дослідження Amnesty International Ukraine (натисніть, щоб подивитись повністю)
Дослідження Amnesty International Ukraine (натисніть, щоб подивитись повністю)

За його словами, законопроект пропонує також зробити відкритим реєстр осіб, які притягувалися до відповідальності за корупційні дії, і скоротити суму одноразових витрат, що підлягають обов’язковому декларуванню. У проекті ця планка опущена до 22 тисяч гривень, зазначає депутат від ВО «Батьківщина».

Депутати, журналісти і громадськість повинні чинити тиск, щоб Верховна Рада ухвалила цей закон, президент підписав, і щоб у другому читанні його не «вихолостили»
Анатолій Гриценко
«Прозоре декларування – це суперінструмент для наведення в Україні порядку. Тому всі – депутати, журналісти і громадськість – повинні чинити тиск, щоб Верховна Рада ухвалила цей закон, президент його підписав і щоб у другому читанні його не «вихолостили» так, як це зробили із попереднім антикорупційним законопроектом. Але, щоб не склалося враження, що ми робимо акцент тільки на каральних заходах. Боротьба з корупцією – це в тому числі й економічні стимули»,зауважує Гриценко.

Небезпека використання законопроекту для боротьби з конкурентами?

Такі зміни до законодавства є одним із зобов’язань України перед Європою, а також це відповідає вимогам ГРЕКО (група держав проти корупції – орган Ради Європи з антикорупційного моніторингу). Тож ухвалювати законопроект просто необхідно, погоджується депутат від Партії регіонів Володимир Олійник, заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Однак без змін та поправок не обійдеться, каже він.

Треба ж не дати інструмент тим, хто недобросовісно буде використовувати закони – не для боротьби з корупцією, а для боротьби з конкурентами
Володимир Олійник
«Знаю, що більшість депутатів, особливо тих, які сповідують європейський курс розвитку держави, підтримують такі підходи. Але в декого є й застереження щодо законопроекту. Були певні застереження щодо, наприклад, максимального унеможливлення застосування цих норм для спроби рейдерського захоплення майна. Треба подивитися, чи є певні застереження – треба ж не дати інструмент тим, хто недобросовісно буде використовувати закони – не для боротьби з корупцією, а для боротьби з конкурентами. Застереження висловлюють ті, хто має стосунок до бізнесу, і вони забили тривогу», – каже Олійник.

Найбільших змін потребує механізм контролю за декларуванням прибутків і видатків державних службовців, зазначає Богдан Яким'юк, голова Антикорупційної ради України (Громадська організація, яка є членом Глобального договору ООН і Міжнародної антикорупційної коаліції). Зокрема, ця організація вже давно вимагає зробити реєстр корупціонерів відкритим для суспільства, зауважує він.

Декларувати одноразові витрати чиновникам потрібно починаючи зі 150 тисяч гривень
Богдан Якимюк
«Сподіваємося, що знайде цей законопроект підтримку в Раді, і рано чи пізно ми дізнаємося, яка ж кількість і хто саме є корупціонером у нашій державі. Друге – що стосується декларування одноразових витрат, ця норма набула чинності цього місяця. І дуже дивним для нас є те, що декларувати одноразові витрати чиновникам потрібно, починаючи зі 150 тисяч гривень. Вибачте, будь ласка, у Європі цей показник як мінімум вдвічі менший, при тому що зарплата у чиновників Європи набагато більша. Ми виступаємо, щоб ця межа була зменшена», – наголосив Яким'юк.

Крім того, за словами експертів, необхідно зобов’язати чиновників викладати свої декларації на офіційні сайти державних органів в інтернеті і запровадити суворішу відповідальність за неподання декларації та помилки в ній. Зараз штраф за неподання складає 425 гривень, відповідальності ж за помилки у документі просто нема.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG