Доступність посилання

ТОП новини

Бостонському нападникові оголосили звинувачення


Похоронна процесія в Бостоні присвячена одному загиблому під час вибухів влаштованих терористами, 22 квітня 2013 року
Похоронна процесія в Бостоні присвячена одному загиблому під час вибухів влаштованих терористами, 22 квітня 2013 року
У США підозрюваному в улаштуванні вибухів у Бостоні висунули офіційні звинувачення. Влада каже, що судитимуть громадянина США Джохара Царнаєва за тероризм, але цивільним судом. Правоохоронці кажуть, що, як виглядає, дії Джохара і його загиблого брата Тамерлана мотивував релігійний екстремізм, але не зв’язки з ісламістськими організаціями. Тим часом Радіо Свобода продовжило з’ясовувати ймовірні ісламські контакти братів Царнаєвих.

19-річному Джохарові Царнаєву, який вижив після поліційних операцій затримання його і брата, офіційно зачитали звинувачення в низці кримінальних злочинів, серед них у використанні зброї масового ураження, що призвело до загибелі людей. Саме він зі старшим братом Тамерланом, який пізніше загинув після перестрілки з поліцією, як вважають, і влаштував вибухи на Бостонському марафоні понад тиждень тому, від яких загинули три людини й були поранені понад 200; пізніше вони також убили поліцейського. В разі визнання винним Царнаєву загрожує довічне ув’язнення чи й смертна кара.
Затримання Джохара Царнаєва на відео з поліції
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00
Минулого року Джохар Царнаєв, чеченець за національністю, отримав громадянство США, тож, усупереч деяким закликам, його судитимуть не як іноземного терориста, підтвердив у Вашингтоні речник Білого дому Джей Карні.

Ми судитимемо цього терориста в нашій національній системі правосуддя
Джей Карні
«Його не судитимуть як учасника бойових дій-ворога. Ми судитимемо цього терориста в нашій національній системі правосуддя. За законодавством США, громадян Сполучених Штатів не можна судити у військових комісіях», – сказав речник, згадуючи про спеціальні судові органи, створені для іноземних підозрюваних у тероризмі на військовій базі США поза межами країни, в Гуантанамо на території Куби.

Звинувачення Джохарові Царнаєву зачитали в понеділок просто в лікарні в Бостоні, де його під охороною лікують від серйозних поранень. Йому також призначили адвоката.
Затримання Джохара Царнаєва, 19 квітня 2013 року
Затримання Джохара Царнаєва, 19 квітня 2013 року

У нього вже взяли й перші свідчення – як виглядає, письмові, бо він не може говорити, і не знати, чи й зможе колись: Джохар має важке поранення горла, але ще достеменно не відомо, чи воно отримане в перестрілці, чи то була спроба самогубства.

В ісламізмі не помічені

За словами правоохоронців, ці попередні дані допиту разом із іншими свідченнями наводять на думку, що брати діяли з мотивів релігійного екстремізму, але вочевидь не причетні ні до яких ісламістських терористичних організацій.

Похоронна процесія присвячена офіцеру, який загинув під час перестрілки з підозрюваними у вибухах у Бостоні, Масачусетс, 23 квітня 2013 року
Похоронна процесія присвячена офіцеру, який загинув під час перестрілки з підозрюваними у вибухах у Бостоні, Масачусетс, 23 квітня 2013 року
У бостонському Ісламському центрі, куди брати Царнаєви заходили молитися, про них не пригадали нічого підозрілого. Тепер старійшини мусульманської громади Бостона і працівники центру просять членів громади дати правоохоронцям свідчення з цього огляду, якщо вони будуть, сказала Радіо Свобода головний адміністратор Ісламського товариства Бостона Ніколь Моссалам.

За її словами, брати Царнаєви й близько не належали до тих, хто ходить на молитву по п’ять разів щодня. «Власне кажучи, участь братів у громаді полягала в тому, що вони іноді приходили на молитву по п’ятницях. Молодший, як ми вже казали, взагалі був у нас лише раз, за тією інформацією, яку ми зараз маємо», – сказала представниця ісламської громади Бостона.

Вона додала, що там збираються, зокрема, з’ясувати ситуацію з повідомленнями про те, що старший із братів Тамерлан за останні півроку двічі перебивав казання імама, які він вважав не досить суворо ісламськими.
Свічки запалені в честь тих, хто захинув під час вибухів у Бостоні, 21 квітня 2013 року
Свічки запалені в честь тих, хто захинув під час вибухів у Бостоні, 21 квітня 2013 року

Тамерлан Царнаєв «учив усіх молитися»

Тим часом у Росії, в Дагестані, де раніше якийсь час жила родина Царнаєвих і де зараз перебувають батько й мати братів, їхня тітка Патімат Сулейманова пригадала в розмові з Радіо Свобода, як Тамерлан Царнаєв минулого року шість місяців пробув у Дагестані. За її словами, на час приїзду в березні минулого року Тамерлан уже був глибоко релігійним.
Патімат Сулейманова
Патімат Сулейманова

Він своїх батьків навчив молитися, сестер, брата навчив молитися
Патімат Сулейманова
«Він приїхав, щоб сказати тим, хто живе тут, у Дагестані: моліться! Ну хіба ж це погано? Це не погано. Він своїх батьків навчив молитися, сестер, брата навчив молитися. Він же не став наркоманом, алкоголіком, не пішов якимсь поганим шляхом – він ішов так, як живуть в ісламі. А зараз вішають ярлики, що вони терористи…» – заявила тітка братів.

За її словами, Тамерлан Царнаєв був радий атмосфері ісламу, яка нині панує в Дагестані, і спочатку збирався перевезти туди і свою малу дочку, але врешті все ж повернувся до США через те, що в Дагестані не зміг повноцінно займатися боксом. Раніше у США повідомляли, що Тамерлан, який іще не мав американського громадянства, прагнув здобути його, зокрема, завдяки своїм успіхам у боксі.

Матеріал підготували: Сергій Драчук, Heather Maher, Tom Balmforth
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG