Доступність посилання

ТОП новини

«Україна повинна вжити дій проти рейдерських атак, тотальної корупції» – посол США


Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джон Теффт, Київ, 23 квітня 2013 року
Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джон Теффт, Київ, 23 квітня 2013 року
Посол США в Україні Джон Теффт стурбований тим, що в Україні порушують права власності, включно з інтелектуальною, і звернув увагу на високий рівень корупції і недосконале судочинство. Про це він заявив у вівторок у Києві під час виступу перед студентами Київського національного економічного університету. Разом з тим Теффт підтримав співробітництво України з Євросоюзом і МВФ та помітив позитивну динаміку в енергетичній сфері.

Найбільше занепокоєння в американського посла викликає відсутність надійного захисту прав фізичної та інтелектуальної власності. Це послаблює діловий клімат України і не дає розвиватися підприємництву, вважає він. Активи людей, які працюватимуть над інноваціями, повинні бути захищеними, стверджує Джон Теффт, інакше багато освічених людей шукатимуть можливість виїхати з України, сподіваючись на краще життя.

Україна повинна вжити дій проти рейдерських атак, тотальної корупції, недостатності захисту фізичної та інтелектуальної власності, зокрема
Джон Теффт
«Україна повинна вжити дій проти рейдерських атак, тотальної корупції, недостатності захисту фізичної та інтелектуальної власності, зокрема, несправедливих рішень, що виносяться судами, величезної прірви у розмірі доходів багатих і бідних, яка досі збільшується. Правила гри в Україні мають змінитися», – сказав Теффт.

Україна має переваги у торгівлі зі Сполученими Штатами Америки. Цей статус вимагає адекватного захисту інтелектуальної власності, однак, на думку Теффта, цього не відбувається. Міжнародний альянс інтелектуальних прав називає Україну головним порушником авторського права у світі і закликає США позбавити Україну преференцій.

З приводу цього посол США в Україні заявив: «Ми ще досі не ухвалили цього рішення і уважно слідкуємо за ситуацією, але навіть сам факт того, що ця проблема активно обговорюється, свідчить про те, наскільки серйозно ми її сприймаємо. Наше занепокоєння поділяє і Європейський союз».

Американський посол закликав Україну проводити комплексні реформи, щоб розв’язати цю та інші проблеми.

Теффт відзначає позитивні зрушення в енергетичному секторі

Разом з тим Джон Теффт позитивно оцінив підписання угоди України з компанією Shell та переговори з компаніями Chevron і Exxon Mobil про розробку покладів енергоносіїв. Проекти з західними компаніями, на його думку, зміцнять український енергетичний сектор і незалежність. За прогнозами Теффта, вже через 5–7 років Україна буде здатна забезпечувати себе значно більшими обсягами власного газу. А згодом могла б і експортувати його, якщо використовуватиме енергію ефективніше.

Це можливості у перспективі, а наразі український уряд відмовляється підвищувати тарифи на газ, попри заклики Міжнародного валютного фонду. Коментуючи переговори України з МВФ про нову позику, посол США у Києві заявив, що вимоги фонду спрямовані на «добро України» і перетворять її на «заможнішу державу».

Американський дипломат очікує, що добробут українців також зміцнить співпраця із Євросоюзом. Теффт висловив сподівання, що до кінця року Україна підпише угоду про асоціацію з ЄС.

Поглиблення співпраці з Європейським союзом запропонує Україні найкращі гарантії процвітання і стабільності
Джон Теффт
«Ми вважаємо, що поглиблення співпраці з Європейським союзом запропонує Україні найкращі гарантії процвітання і стабільності для нинішнього та майбутніх поколінь», ­– зауважив він.

Джон Теффт навів приклад Польщі, яка 20 років тому мала приблизно однакові доходи на душу населення з Україною, а нині після членства в Євросоюзі має цей показник утричі більший.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG