Доступність посилання

ТОП новини

Учитель мусить постійно удосконалювати свої знання – чеська вчителька


Про те, як живеться звичайній чеській вчительці, Радіо Свобода розповіла вчителька другого класу єдиної в містечку Ували, що біля Праги, середньої школи Моніка Галачкова. Вона працює вчителькою шість років, живе у невеликому селі, виховує трьох дітей, найстаршому з них уже 20, наймолодшому – 10 років. Про свою роботу говорить як про таку, що дає людині почуття задоволення і важливості її місії. Хоча додає, що престиж вчителя було б добре доповнити і відповідною матеріальною винагородою. З «пані вчителькою», як чеські діти називають своїх вчителів, ми зустрілися у школі, в перерві між її уроками.

– Чому Ви обрали саме цю професію – вчителя?

– Думаю, що це дуже цікава робота, робота з людьми. Мені подобається робота з дітьми, те, що вони такі безпосередні. Діти, звичайно, забирають сили в людини, але водночас додають енергію, і цієї енергії набагато більше, ніж тієї, яку ми на них витрачаємо. Мені подобається моя робота, вона мене наповнює. І її якраз дуже легко поєднувати з вихованням своїх власних дітей.

– Чи Вам тут, в Увалах, подобається? Ви сюди переїхали?

– Ні, я не живу в Увалах, я приїжджаю сюди. Живу приблизно за 10 кілометрів. Мені запропонували працю у цій школі, я погодилася і думаю, що зробила добре.

– Який клас Ви зараз навчаєте?

– Зараз в мене другий клас. Я їх маю від першого, тобто другий рік. Перед цим я перебрала дітей від другого класу і була з ними до п’ятого. Тобто чотири роки мала попередній клас, а теперішній – два роки.

– Чи це завжди чотири роки, чи більше?

– Зазвичай п’ять років. Від першого до п’ятого класу переважно з одним вчителем. Залежно від того, як якого вчителя школа потребує. Тобто все залежить від обставин. Ідеальний варіант, коли один вчитель має клас від першого до п’ятого класу. Коли так не виходить, вчителі мусять якимось чином помінятися.

– Чи Ваша школа велика?

– Наша школа доволі велика. Молодших класів у нас з кожного року по чотири класи, старші класи переважно по три класи.

– А скільки дітей у класі?

– Близько 25 дітей в молодших класах і, напевно, дещо менше в старших.

– Як оцінюється робота вчителя, на Вашу думку, фінансово і в суспільстві? Чи щось змінилося за останні роки? Чи є різниця між тим, що було раніше, і теперішнім часом?

– Гадаю, що стосовно тих вимог, які перед нами ставлять, робота вчителя не зовсім достатньо оцінена як фінансово, так і в суспільстві. Вимоги батьків до вчителів за останній час суттєво зросли, ми також стикаємося з дуже проблемними дітьми в наших класах, від нас вимагають багато як щодо професійних знань, які пов’язані з викладанням предметів, так і щодо психології, виховання дітей. Ми постійно змушені доповнювати, оновлювати свою освіту. Від нас вимагають університетської освіти, тому фінансове винагородження вчителя не відповідає усім вимогам до нас у порівнянні з іншими професіями з вищою освітою.

– А яка середня зарплата вчителя у школі в Чехії?

– Якщо подивитися на середні зарплати інших професій тут в Чехії, то вчителі будуть якраз посередині, це приблизно 20–24 тисячі крон (800–1000 євро).

– З цієї частки Ви платите податок, скільки забираєте додому?

– Вчителі в Чехії оплачуються залежно від досвіду, кількості років роботи, а податок із зарплати 15 відсотків.

– Чи цієї суми вистачить для великої сім’ї?

– Це вистачить для такого не надто розкішного життя, але вистачить.

– А що може дозволити собі вчитель за ці гроші? Чи може мати власний будинок, машину, відпустку десь за кордоном?

– Якщо двоє людей в сім’ї мають середню зарплату, то вони можуть собі дозволити ті речі, про які Ви говорили. Звичайно, обмежено. Звичайно, бо неможливо назбирати настільки велику суму на будинок, і для цього потрібна позика. І не тільки на будинок. Тобто без позик не обійтися в наш час.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG