Доступність посилання

ТОП новини

Сікорський – до Києва, а Луценко – до Варшави


Варшава – Сьогодні до Києва прибуває міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Разом із ним до столиці України приїжджають міністри закордонних справ Литви, Нідердандів, а також данський міністр з європейських питань. Мета візиту міністрів – розмови про ймовірне підписання договору про асоціацію України з ЄС, що мало б відбутися в листопаді у Вільнюсі. Тим часом у Варшаві чекають на екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, якого лікуватимуть польські лікарі. Своїми думками з приводу візиту європейських міністрів до Києва та приїзду Луценка до Варшави з Радіо Свобода поділилися польські депутати Європейського парламенту – Павел Коваль та Павел Залевський.

Упродовж дня Радослав Сікорський, Лінас Лінкявічус, Франс Тіммерманс та Ніколя Ваммен зустрічатимуться з Віктором Януковичем, Миколою Азаровим та представниками опозиції. Речник польського МЗС Марцін Босацький наголошує, що розмови на найвищому рівні стосуватимуться реформ, які Україна повинна здійснити, щоб угоду про асоціацію можна було підписати. За словами Босацького, позитивний сигнал, що надійшов із Києва, – це недавнє звільнення з в’язниці Юрія Луценка.

Такої ж думки депутат Європарламенту Павел Коваль. «Я очікую виразного сигналу для української влади, що вирішення справи Юрія Луценка було дуже позитивно, добре сприйняте європейською громадською думкою, але це не кінець процесу, а тільки його початок. Треба подумати про те, як вирішити в Україні правові проблеми так, щоб право не було знаряддям вирішення політичних суперечок», – каже він.

За словами Коваля, Луценко – це політик, який дуже зацікавлений у добрих польсько-українських стосунках. Євродепутат сподівається, що Луценко в майбутньому буде впливовим українським та європейським політиком. Зараз екс-міністрові, каже євродепутат, потрібно повернутися в добру фізичну форму. У цьому йому допоможуть польські спеціалісти, які ефективно лікують такі хвороби, як у Луценка. Іформацію про те, що Луценко лікуватиметься в Польщі, Коваль називає добрим сигналом, який показує, що польсько-українські відносини нормалізуються.

Луценка лікуватимуть у шпиталі польського МВС?

Павел Залевський, депутат Європарламенту і голова польсько-українського форуму, також наголошує на позитивних аспектах того, що Юрій Луценко лікуватиметься саме у Польщі.

«Це передусім реалізація певного боргу, який ми маємо щодо людини, яка була героєм Помаранчевої революції, якого безпідставно покарали, здоров’я якого дуже постраждало. Це те, що Польща може в цій справі зробити. Я дуже радий, що ухвалене таке рішення, що була така пропозиція і бажаю панові Луценку якнайшвидше одужати», – сказав Залевський.

За неофіційною інформацією, яку отримало Радіо Свобода, сьогодні Юрій Луценко прибуде до Варшави й лікуватиметься в лікарні польського Міністерства внутрішніх справ. Натомість Ярослав Бучек, речник служби охорони здоров’я польського МВС, сказав, що він не може ані підтвердити, ані заперечити інформації про госпіталізацію Юрія Луценка в галузевому шпиталі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG