Доступність посилання

ТОП новини

Я проти драматизації ситуації з антисемітизмом в Україні – заступник глави МЗС Ізраїлю


Київ – Ізраїль турбують прояви антисемітизму, які стаються в Україні і країнах Євросоюзу. Відтак, влада Ізраїлю закликає уряди цих держав твердо і безкомпромісно реагувати на будь-які прояви антисемітизму. Про це 25 квітня заявив заступник міністра закордонних справ Ізраїлю Зеєв Елькін на прес-конференції в Києві.

Колишній харків’янин, а нині друга особа в МЗС Ізраїлю, Зеєв Елькін відвідує Україну з дводенним візитом. У четвер він зустрівся з віце-прем’єр-міністром Костянтином Грищенком і главою МЗС України Леонідом Кожарою. Окрім економічної співпраці і соціальних питань, урядовці обговорили і проблему антисемітизму.

Варто зазначити, що відразу після парламентських виборів в Україні у жовтні 2012 року МЗС Ізраїлю висловило сподівання, що Всеукраїнське об’єднання «Свобода» після проходження до Верховної Ради позбавиться антисемітської риторики.
Зеєв Елькін
Зеєв Елькін

Нині Зеєв Елькін зазначив, що Ізраїль турбують антисемітські висловлювання та прояви антисемітизму, які існують в Україні. А під час переговорів у Києві саме українські урядовці порушили тему екстремізму й антисемітизму, повідомив Елькін. За словами ізраїльського дипломата, в Україні розуміють, наскільки важливо припиняти будь-які антисемітські прояви.

Якщо не реагувати на прояви антисемітизму, екстремізму швидко і твердо, то це призводить до негативних наслідків
Зеєв Елькін
«Досвід показує: якщо не реагувати на прояви антисемітизму, екстремізму швидко і твердо, то це призводить до негативних наслідків. Для Держави Ізраїль це вкрай важливо. Дуже важлива оперативна, безкомпромісна реакція з боку влади і суспільства на будь-які прояви такого роду. Я рекомендував би громадському або політичному діячеві, який ставить на цю «карту», добре поміркувати і вивчити відповідний історичний досвід», – наголосив Елькін.

Чому Ізраїль не голосує в ООН за визнання Голодомору геноцидом?

За словами заступника голови МЗС Ізраїлю, за умов економічної або політичної нестабільності завжди можуть знайтися сили, які розіграють «карту» екстремізму, у тому числі антисемітизму. Прояви антисемітизму, вважає Елькін, стаються, серед іншого, у державах Східної Європи.

Не даватиму оцінки тим чи іншим політичним силам в Україні, але я проти драматизації ситуації
Зеєв Елькін
«Подібні явища стаються, ці питання Ізраїль обговорює з колегами з Євросоюзу. Тут Україна не є винятком. Я не даватиму оцінки тим чи іншим політичним силам в Україні, але я проти драматизації ситуації», – наголосив Елькін у розмові з Радіо Свобода.

Водночас, заступник голови МЗС Ізраїлю вважає неприпустимим використання екстремістської риторики різними політичними партіями у боротьбі поміж собою. Посольство Ізраїлю відстежує ситуацію з проявами антисемітизму в Україні, додав Елькін.

На запитання українських журналістів, чому Ізраїль не голосує в ООН за визнання Голодомору геноцидом, Елькін відповів, що це «симетрична відповідь» на позицію України з палестинського питання.

Економіка понад усе – експерт

У свою чергу керівники ВО «Свобода» відкидають звинувачення в антисемітизмі. Лідер об’єднання Олег Тягнибок вважає це діями російських спецслужб, які спрямовані на псування іміджу «Свободи» й України у цілому в очах міжнародної спільноти.

Свобода» не є антисемітською організацією… Якщо є якісь зауваження, що стосуються наших поглядів подібного плану, хай подають на нас до суду
Олег Тягнибок
«Свобода» не є антисемітською організацією… Якщо є якісь зауваження, що стосуються наших поглядів подібного плану, хай подають на нас до суду. Але ніхто подавати не буде, оскільки всі прекрасно розуміють, що навіть ангажовані українські суди не зможуть винести відповідне рішення проти «Свободи», тому що ми не порушуємо українського законодавства», – сказав нещодавно Тягнибок в ефірі телеканалу «ТВі».

Антисемітська риторика з боку українських політиків ускладнить, але не загальмує розвиток відносин між Києвом і Тель-Авівом, зазначив у розмові з кореспондентом Радіо Свобода експерт Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Навряд чи подібна риторика вплине на стан економічних і політичних відносин між двома країнами
Ігор Семиволос
«Навряд чи подібна риторика вплине на стан економічних і політичних відносин між двома країнами, оскільки вони вибудовувались роками. У підвалинах цих відносин закладені набагато більші спільні цінності, ніж те, що нас у тій чи іншій мірі може роз’єднувати або провокувати», – наголосив Семиволос.

До того ж, на думку експерта, за умов економічної і фінансової кризи навряд чи Ізраїль і Україна відмовляться від поглиблення економічної співпраці й торгівлі задля підтримки інтересів окремих політиків і партій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG