Доступність посилання

ТОП новини

Після Бостона ФБР працює на Північному Кавказі


Батьки братів Царнаєвих – Анзор і Зубейдат, Махачкала, 25 квітня 2013
Батьки братів Царнаєвих – Анзор і Зубейдат, Махачкала, 25 квітня 2013
Нью-Йорк – У перебігу слідства у справі терористичного акту під час Бостонського марафону команда співробітників Федерального бюро розслідувань нині перебуває у Росії. Вони співпрацюють з російською Федеральною службою безпеки, збираючи інформацію про Тамерлана і Джохара Царнаєвих, головних підозрюваних у скоєнні теракту.

Оточена юрбою репортерів, Зубейдат Царнаєва йшла на інтерв’ю з американськими слідчими до офісу ФСБ у Махачкалі. Вона заперечила будь-яку причетність своїх дітей, Тамерлана і Джохара Царнаєвих, до теракту під час Бостонського марафону. Тоді внаслідок вибуху двох бомб три особи загинуло, в тому числі 8-річний хлопчик, і 176 було поранено.

Тамерлан Царнаєв загинув, відстрілюючись від поліцейських. Мати, однак, пояснює смерть сина іншою причиною. «Вони вбили його тільки за те, що він був мусульманин! Більше не було за що», – вигукнула Зубейдат Царнаєва, яка добре володіє англійською мовою.

Гедда Саротова, активістка чеченського правозахисту, яка нині опікується родиною Царнаєвих, сказала, що бесіда Царнаєвої з американськими слідчими відбулася, як вона висловилася, «у дружній обстановці».

Батько Тамерлана і Джохара – Анзор Царнаєв – на бесіду не пішов, посилаючись на хворобу. Тим не менш, він збирається до Бостона на похорон сина.

«Вони збираються їхати, але, оскільки в них зараз бесіди, вони не мають змоги», – каже Гедда Саротова.

Крадіжка у бостонському універмазі та її наслідки

Цікаво, що Анзор Царнаєв, як виглядає, полетить до Бостона без дружини. Зубейдат Царнаєва, ймовірно, просто боїться повертатися, бо у Бостоні на неї чекає ордер на арешт.

Справа у тому, що два роки тому Зубейдат Царнаєву схопили у місцевому універмазі Lord and Taylor, як то кажуть, на гарячому, коли вона намагалася вкрасти на півтори тисячі доларів краму.

Її відпустили до суду, але на судове засідання вона не пішла, за що, за американським законом, належиться арешт. Натомість подружжя повернулося до Росії, де Царнаєви нібито зазнавали переслідувань 10 років тому. Вони отримали в Америці політичний притулок. Так чи інакше, ордер на арешт Зубейдат Царнаєвої за крадіжку у Бостоні далі дійсний.

Слідчі ФБР збирають дані про те, чим Тамерлан Царнаєв займався у Дагестані й Чечні, де провів 6 місяців два роки тому. Відомо, що тоді російські спецслужби порадили ФБР придивитися уважніше до Тамерлана.

«ФБР перелопатило купу досьє у справах контртероризму, щоб довідатись, чи нема там згадки про Тамерлана Царнаєва, але нічого не знайшли.Ніяких порушень закону він тоді не вчинив», – каже Корі Флінтофф, оглядач ньюйоркської радіостанції WNYC, посилаючись на повідомлення Федерального бюро розслідувань.

Нині у Махачкалі ФБР досить тісно співпрацює з російськими спецслужбами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG