Доступність посилання

ТОП новини

Страсбурзький суд визнав тримання Тимошенко під вартою незаконним (ДОКУМЕНТ)


Юлія Тимошенко слухає нові звинувачення проти неї в лікарняній палаті у Харкові, 18 січня 2013 року
Юлія Тимошенко слухає нові звинувачення проти неї в лікарняній палаті у Харкові, 18 січня 2013 року
Європейський суд з прав людини одноголосно виніс рішення у справі екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, у якому йдеться, що її арешт та утримання під вартою є незаконними та політично-вмотивованими.

У той же час, Євросуд більшістю голосів установив, що порушення прав Тимошенко за статтею 3 (заборона катування або нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження або покарання) Європейської конвенції з прав людини не було. Скарга стосувалася стверджуваного побиття пані Тимошенко під час її перевезення до лікарні 20 квітня 2012 року та щодо ефективності розслідування скарг з цього приводу).

Захисник екс-прем’єра Юлії Тимошенко Сергій Власенко вважає необхідним звільнити Юлію Тимошенко відповідно до рішення Європейського суду з прав людини.

Натисніть, щоб прочитати документ
Натисніть, щоб прочитати документ
«Сьогодні вперше європейська інституція надала юридичну оцінку у справі Юлії Тимошенко. На основі статті № 18 Європейської конвенції з прав людини суд одноголосно вирішив, що Тимошенко затримали і вона перебувала під вартою незаконно і щодо неї здійснюється політично мотивоване переслідування», – сказав він.

Водночас у Партії регіонів заявляють, що рішення Європейського суду з прав людини не є юридичною підставою для звільнення з ув’язнення Юлії Тимошенко. Про це сказав перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.

«Це не є жорсткою юридичною підставою, щоб її (Тимошенко – ред.) звільнити», – повідомив він агентству «Інтерфакс-Україна» у вівторок.

Рішення суду не набуде чинності відразу: сторони матимуть три місяці на те, щоб звернутися з проханням переглянути справу, якщо будуть невдоволені рішенням.


Прихильники Юлії Тимошенко, серед іншого, сподівалися, що Європейський суд із прав людини може зобов’язати українську державу вжити заходів, щоб звільнити колишнього прем’єра, якщо визнає серйозні порушення в її справі, і навіть що її звільнять уже через півроку.

Скарга Тимошенко була подана до суду 10 серпня 2011 року. У своїй скарзі Тимошенко, зокрема, оскаржила умови досудового утримання у Лук’янівському СІЗО і Качанівській колонії, ненадання належної медичної допомоги, транспортування до госпіталю у Харкові проти її волі 20 квітня 2012 року й отримання ушкоджень під час цього перевезення, постійний нагляд у госпіталі.

Крім того, колишній український прем’єр оскаржила умисний характер свого утримання під вартою без достатньої кількості юридичних обґрунтувань.

У жовтні 2011 Тимошенко року було засуджено до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень при підписанні газових контрактів з Росією у 2009 році.
XS
SM
MD
LG