Доступність посилання

ТОП новини

Обама і Путін домовилися про співпрацю спецслужб


Президент США Барак Обама отримав від керівника Росії Володимира Путіна запевнення у цілковитій співпраці російських спецслужб із американськими у боротьбі з тероризмом. Обама повідомив про це у вівторок під час прес-конференції у Білому домі.

Співробітництво спецслужб двох держав було темою телефонної розмови між двома президентами. Здається, це вперше тему спільних дій російської розвідки з американською обговорювали на найвищому рівні.

Вважають, що лідерів спонукали до цього, насамперед, бомби на фініші Бостонського марафону, де загинуло троє, а поранено було, за останніми підрахунками, 260 осіб.

Підозрювані, брати Царнаєви, приїхали з Росії і російські спецслужби інформували американців про ісламістські зв’язки й настрої Тамерлана Царнаєва. Президент Барак Обама говорив про співпрацю на прес-конференції.

«Росіяни охоче співпрацювали з нами від часу бостонських вибухів, – сказав Обама. – Зрозуміло, що старі звички подекуди даються взнаки... це залишилося від часів Холодної війни. Але справи поліпшуються. Я розмовляв із президентом Путіним. Він запевнив, що ладен працювати спільно зі мною, що ті, хто надає нам повідомлення, співпрацюватимуть цілковито, і не лише у (бостонському) розслідуванні, а й взагалі у справах боротьби з тероризмом».

Крім того, Білий дім повідомив, що у телефонній розмові між Обамою й Путіним йшлося про кооперацію спецслужб у справі безпеки зимових Олімпійських ігор у Сочі, які мають відбутися наступного року.

Сирія й хімічна зброя: як, де і хто саме її застосував?

На прес-конференції журналісти запитували президента Обаму щодо повідомлення про застосування хімічної зброї урядом Сирії.

Барак Обама відповів, що далеко не все ясно з хімічною зброєю. За словами президента, є свідчення того, що хімічна зброя застосовувалася. Але «ми не знаємо – як її застосовували, де саме і хто це робив», – сказав він.

Мовляв, без точних даних США не зможуть мобілізувати міжнародну спільноту на підтримку своїх можливих дій.

«Якщо я зможу встановити, і не лише Сполучені Штати, а й міжнародна спільнота буде впевнена у використанні хімічної зброї режимом Асада, тоді це змінить усю гру, тому що це веде до більш нищівних атак на цивільне населення і це створює можливість того, що ця хімічна зброя потрапить до рук злочинців і пошириться такою мірою, що це загрожуватиме безпеці як нашій, так і наших союзників», – зазначив Барак Обама.

Про хімічну зброю Сирії Обама також розмовляв по телефону з Путіним, але подробиць саме цієї частини розмови він не подав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG