Доступність посилання

ТОП новини

Через українсько-польський кордон за лічені хвилини?


Львів – Вісімдесят відсотків людей, які перетинають українсько-польський кордон, хотіли б, щоб українські і польські митники та прикордонники проводили спільний контроль на пунктах пропуску. Тобто, щоби водій зупинявся лише один раз на кордоні, як це було торік під час проведення футбольного чемпіонату Євро-2012. Чи реально запровадити «єдину зупинку» на кордоні, щоб у чергах не чекати від однієї до п’яти годин, як у ці передсвяткові дні?

Через українсько-польський кодон на пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» щодоби проїжджає близько 4500 легкових машин (розраховано на тисячу менше) і 470 вантажних (за норми 250). Перетинають кордон 5 тисяч громадян України і в 5 разів менше поляків. Із числа українців 3000 – мешканці прикордоння, учасники малого прикордонного руху, 500–700 осіб перетинають кордон раз на тиждень з метою зареєструвати машину з польськими номерами і лише 300–500 людей їдуть у справах, а це науковці, митці, студенти, підприємці, які не перевозять контрабандного товару – сигарет і алкоголю, і мають право на проїзд через «зелений коридор». Втім, і вони чекають у черзі годинами.

Три години проходили контроль пасажири автобуса рейсу «Варшава-Львів», серед них і Томаш Ґорбовський, менеджер програми «Відкрита Європа». За його словами, таку ситуацію слід змінювати, тому важливо запровадити спільний контроль на кордоні, щоб пришвидшити рух.

Томаш Ґорбовський був у числі українських і польських експертів, які дослідили практику функціонування «єдиної зупинки» на кордоні під час Євро-2012. Опитавши працівників прикордонної і митної служби, звичайних людей по обидва боки кордону, експерти з’ясували, що переважна більшість із опитаних підтримує введення єдиної зупинки постійно, коли транспортний засіб при перетині кордону зупиняється раз і його перевіряють прикордонні служби обох держав одночасно. Під час «Євро» це займало 2–3 хвилини на одну машину, і спільний контроль виявився ефективним.

«Польські прикордонники наголосили, що цей механізм позитивніше працює для подорожніх, ніж відбивається на праці службовців. Вони підкреслили, що був обмін інформацією, співпраця під час «Євро». Але й були претензії щодо інфраструктури, яка не була належно підготовлена, забезпечені місця для детального огляду, а потім бракувало кадрів», – каже Томаш Ґорбовський.

Експерти домагатимуться змін у Шенгенському кодексі

Саме скорочення часу перетину кордону більшість опитаних назвала позитивом при введенні спільного контрою. Натомість перешкодою вважають, за даними дослідження, корупцію. Втім, щоб запровадити «єдину зупинку», потрібно мати належну інфраструктуру, зробити правила перетину кордону однаковими для України та Польщі.

На українсько-польському кордоні працює 9 пунктів пропуску, що на відстані один від одного 90 кілометрів, за норми 20–25 кілометрів. За словами начальника відділу організації митного контролю Львівської митниці Андрія Тодощука, необхідно збільшити кількість пунктів пропуску і піших переходів.

Велика проблема – це під’їзні шляхи, інформаційне забезпечення
Андрій Тодощук
«Це вплине на пропускну спроможність. Життя триває, розвивається господарка. Цьогоріч введемо новий пункт пропуску «Грушів – Будомєж», наступного «Угринів – Долгобичув». Велика проблема – це під’їзні шляхи, інформаційне забезпечення», – каже митник.

Громадські активісти ініціюватимуть внесення змін до Шенгенського кодексу про кордони, щоб запровадити «єдину зупинку» постійно. Але для початку, кажуть вони, варто було б розглянути таку можливість про тимчасове введення спільного контролю на період свят, літнього відпочинку. У ці передсвяткові дні на кордоні величезні черги, бо люди їдуть у Польщу на закупи, а поляки їдуть у Львів на відпочинок. Також активісти домагатимуться, щоб «зелений коридор», призначений для громадян, які не везуть товару, діяв і на польському боці.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG