Доступність посилання

ТОП новини

Україну закликають розслідувати вбивство журналіста та еколога Гончаренка


Журналіст та еколог Володимир Гончаренко, вбивць якого досі не покарали
Журналіст та еколог Володимир Гончаренко, вбивць якого досі не покарали
До списку найбільших ворогів преси у світі, який щороку готує міжнародна організація «Репортери без кордонів», знову увійшли лідери Росії і Білорусі. У п’ятницю в світі вже вдвадцяте під егідою ООН відзначають Міжнародний день преси і з цієї нагоди традиційно аналізують виклики, які стоять перед журналістами. Україна у міжнародних рейтингах свободи преси теж пасе задніх, є проблема і з розкриттям вбивства критиків влади.

«Краще бути диктатором, ніж геєм» – цим коментарем, як думаю, я точно з’ясував ситуацію міністрові закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле, який постійно скаржиться, що моя країна залишається «останньою диктатурою» Європи» – так в іронічній формі подають «потаємні думки» президента Білорусі Олександра Лукашенка автори звіту «Репортерів без кордонів». Ще він «міркує», що загальнонаціональні газети погрузли у штрафах, тиражі регіональних газет регулярно вилучають, але ці журналісти, «скажені собаки», й далі підривають авторитет влади.

Поруч із керівником Білорусі «Репортери без кордонів» також зарахували до «ворогів преси» лідерів Росії, Афганістану, Ірану, Казахстану, Азербайджану, Пакистану, Туркменистану та Узбекистану.

Згідно з «Індексом безкарності», який у Нью-Йорку готує Комітет захисту журналістів, найбільш небезпечна країна для преси – це Ірак, де за останнє десятиліття вбили 93 журналістів і за це нікого не притягнули до відповідальності.

​Американський сенатор Бен Кардін, голова Гельсінської комісії США, закликав покласти край насильству над журналістами, а щодо України закликав розслідувати вбивство журналіста та еколога Володимира Гончаренка, який загинув влітку минулого року у Дніпропетровську. (Радіо Свобода не раз розповідало про цю резонансну справу.)

Пан Ґі Мун
Пан Ґі Мун
​У виступі з нагоди Міжнародного дня преси генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун теж засудив тиск на журналістів, де б вони не працювали.

«Ми засуджуємо насильство, і це підкреслює актуальність Плану дій ООН про гарантування безпеки журналістів, і також питання безкарності. Цей План і нещодавно схвалена стратегія його втілення мають на меті посилити співпрацю між урядами, регіональними правозахисними організаціями, неурядовими організаціями, медіа-організаціями та родиною ООН», – заявив керівник Організації Об’єднаних Націй.
Катрін Аштон
Катрін Аштон

Про відданість захистові свободи преси заявив і Євросоюз. Представник спільноти Катрін Аштон запевнила, що ЄС продовжить підтримувати свободу поглядів в онлайн- та офлайн-просторі, «зокрема, тому, що нові інформаційні технології можуть бути ключовим чинником для підтримки прав людини та демократії».

Парадокс соціологічних опитувань

Україна, за міжнародними рейтингами, теж є проблемною державою у царині свободи преси. За оцінкою американських правозахисників із «Дому Свободи» (Freedom House), Україна посідає 131-е місце, поруч із Замбією і Південним Суданом, ледь не скотившись до списку «не вільних держав».

Про те, що минулий рік був рекордними за кількістю порушень прав українських журналістів, заявляє також український Інститут масової інформації.

Разом з тим соціологічне дослідження, яке провела американська компанія Gallup, свідчить, що половина українців вважає пресу вільною, лише третина з цим не погоджується. У сусідній Росії (за даними на кінець 2012 року) пресу вважають повністю вільною 38 відсотків опитаних, у Білорусі – 26.

Переважно задоволені свободою ЗМІ в Азербайджані (59 відсотків опитаних). Втім, за рейтингом «Дому Свободи», цю країну не можна вважати вільною. Принижень, знеславлення і намагань змусити замовкнути зазнала в Азербайджані минулого року і журналістка Радіо Свобода Хадіджа Ісмаїлова, відома своїми гучними розслідуваннями корупції.

Хадіджа Ісмаїлова (Радіо Свобода, Баку)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG