Доступність посилання

ТОП новини

Заповнення українських підземних сховищ спричинить нову суперечку з «Газпромом»?


Київ – Чи встигне Україна закачати необхідні обсяги газу у підземні сховища до початку опалювального сезону? «Нафтогаз» не планує починати закачування значних обсягів до початку літа. У цьому, на думку експертів, є економічна вигода, але є і певні ризики. Разом з тим, експерти не виключають, що Київ і Москва знову почнуть сперечатися, хто має закачувати технічний газ у підземки: постачальник чи транзитер.

Цього тижня «Укртрансгаз» завершує підготовку до початку закачування газу у підземні сховища (ПСГ). Початок же сезону розпочався ще всередині квітня. Але «Нафтогаз» не планує закачувати значні обсяги палива для наступного опалювального сезону до літа. Про це заявив голова правління компанії Євген Бакулін. У «Нафтогазі» сподіваються на досягнення домовленостей із Росією про зниження ціни палива. І саме від результатів цих переговорів, сказав Євген Бакулін, і залежатиме, «чийого газу в ПСГ буде більше».

Наразі в українських підземних сховищах залишилося 6,5 мільярдів кубів газу – це фактично буферний газ. Закачати треба як мінімум ще 12 мільярдів кубів, із них 4 мільярди газ власного видобутку.

У березні ціна російського газу для України знизилася з 419 до 416 доларів за тисячу кубів. У «Нафтогазі» очікують, що у третьому кварталі його вартість ще знизиться – до 350-390 доларів.

Економічна вигода з ризиками

Такі дії влади з точки зору економіки є правильними, сказав Радіо Свобода директор Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук. При цьому він зазначає, що у такому затягуванні є і певні ризики.

Потрібно вловити період, коли найнижчі спотові ціни. Певні ризики є. Чи встигнемо ми це зробити технологічно?
Олександр Тодійчук
«З одного боку, потрібно вловити період, коли найнижчі спотові ціни і використовувати реверсні схеми, а також, коли будуть найнижчі ціни, коли будуть найнижчі ціни за формулою, за якою розраховується ціна газу з «Газпромом», але все це має бути сумісно з технологічними можливостями, – пояснює Тодійчук. – Певні ризики є. Чи встигнемо ми це зробити технологічно? Наскільки холодною буде наступна зима, і скільки нам потрібно буде цього газу, щоб гарантовано постачати його і для українських споживачів, і для споживачів у ЄС?»

Якщо Україна почне закачувати газ у сховища з червня, то до початку опалювального сезону вона встигне поповнити їх, переконаний експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський.

«Колись давно так і було, коли ми мали ще менші потужності, – каже він. – І 12 мільярдів (кубів газу) цілком достатньо для транзиту і тих обсягів, які ми за рік споживаємо».

Наприкінці березня Україна відкрила другий коридор для реверсивних поставок газу з Угорщини через пункт «Берегове». Перший коридор діє з листопада минулого року на кордоні України з Польщею. Газ до України з Польщі та Угорщини постачає німецька компанія RWE. Угода щодо цього була підписана рік тому і передбачає щорічні поставки до 5 мільярдів кубів газу. І, за словами Богдана Соколовського, цей газ може допомогти у заповненні українських ПСГ. Але, на його переконання, йдеться не про п’ять, а про два мільярди кубів.

«Обіцяють, що реверсного газу має бути до п’яти кубів, – коментує Соколовський. – Але я не розумію, як технічно при наявному ресурсі транзиту буде забезпечено реверс у таких обсягах. Реверс до п’яти мільярдів може бути, але у такому випадку потрібно відмовитися від транзиту. А щоб не відміняти транзит, може бути лише 2 мільярди».

Повні українські сховища вигідні «Газпрому»

Між тим, за нинішніх умов в українсько-російських переговорах може з’явитися ще одна складова, а саме, хто відповідальний за закачування технічного газу, необхідного для транспортування російського палива до Європи, вважає заступник директора аналітичного центру «Експертна рада» Гліб Простаков.

Закачування технічного газу у підземні сховища – це поступка України «Газпрому», яка може бути і відкликана
Гліб Простаков
«На сьогоднішній день це все ще завдання транзитера, – зазначає Простаков. – Але це не прописано ні у яких формальних домовленостях. Тобто, закачування технічного газу у підземні сховища – це поступка України «Газпрому», яка може бути і відкликана. На сьогодні складається така ситуація, що напруження зростає і ця тема відіграватиме свою роль».

При цьому експерт наголошує, що чим менше в українських підземках газу, тим менше у «Газпрому» можливості маніпулювати постачанням. Оскільки якщо «Газпром» припинить його, це означатиме, що постачання відразу припиниться і в Європу.

Зважаючи на це, питання зберігання газу у підземних сховищах буде іще одним каменем спотикання між Україною та Росією у газових переговорах. Адже тепер, окрім вже призабутого штрафу у 7 мільярдів доларів, зменшення обсягів купівлі «Нафтогазом» російського газу та невдоволення «Газпрому» українськими реверсивними закупівлями палива, доведеться вирішувати ще й проблему заповнення газових сховищ. І часу для з’ясування цих проблем залишається мало. Вже через чотири з половиною місяці розпочнеться новий опалювальний сезон і споживання газу буде зростати.

«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних стратегій. Ставте свої питання у режимі коментарів, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів. Також пропонуйте теми, які для Вас є цікавими.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG