Доступність посилання

ТОП новини

Хрещення Київської Русі хочуть «почати» з Москви


Володимир Путін і патріарх Кирило, Москва, листопад 2012 року
Володимир Путін і патріарх Кирило, Москва, листопад 2012 року
Київ – Почати відзначення 1025-ї річниці хрещення Русі у Москві, а тоді вже в Києві, запропонував патріарх Російської православної церкви Кирило. Між тим, і релігієзнавці, й політологи сходяться на думці, що такий підхід відображає скоріше геополітичні прагнення Росії, аніж історію розвитку християнства. Патріарх київський Філарет вважає, що хрещення Русі – передовсім українське свято. Ідея патріарха Кирила перенести центр уваги щодо річниці хрещення до Москви вже викликала обурення деяких українських священиків.

Князь Київський Володимир 1025 років тому хрестив киян 1 серпня у гирлі річки Почайна, що в Києві, свідчать літописи. Ці час і місце нині вважаються офіційним хрещенням Русі. Однак патріарх Російської православної церкви Кирило запропонував почати відзначення цього свята в Москві 24 липня, вшануванням пам’яті княгині Ольги, а вже по тому – проводити урочистості в Україні, Білорусі та інших державах.

У Києві на Володимирській гірці, зауважив патріарх Кирило, зберуться керівники православних церков та глави держав, більшість громадян у яких є православними. Водночас він зауважив, що може не брати участь у київських урочистостях, до яких долучиться патріарх Київський Філарет.

«Це хрещення Київської Русі, а не Московської. Москви в той час не було» – Філарет

Сам глава УПЦ КП, Філарет в інтерв’ю «5 каналу» наголосив, що хрещення Русі – це передовсім українське свято.

Це свято наше, українське. Москви в той час не було, і тому їм святкувати зарано
Патріарх Філарет
«По-перше – це державно-церковне свято, і у святкуванні 1025-річчя буде брати участь і держава, і церква в Україні. Причому і Московський патріархат, і Київський патріархат, і греко-католицька церква, і римсько-католицька церква та інші церкви, – вважає патріарх. – Тому це свято наше, українське. Мова йде про хрещення Київської Русі, не Московської. Москви в той час не було, і тому їм святкувати зарано», – відповів патріарх Філарет на пропозицію святкувати 1025-у річницю хрещення Русі в Москві.

Починати святкування хрещення Русі з Москви – це відхід від історичних фактів та релігійних традицій, заявила Радіо Свобода релігієзнавець Людмила Філіпович.

Наразі геополітичний проект «Русский мир» є сильнішим за геополітичний проект «Всесвітнє православ’я»
Людмила Філіпович
«Якщо починати відзначати хрещення Русі не в Києві (де воно розпочалося), то треба було б обрати не Москву, а Константинополь (нині турецьке місто Стамбул). Бо саме звідти русичі отримали християнство. В цій ситуації тісно сплелися геополітичні інтереси. І наразі геополітичний проект «Русский мир» є сильнішим за геополітичний проект «Всесвітнє православ’я», – зауважила Людмила Філіпович.

Керівники прес-служби Української православної церкви (Московського патріархату), до яких звернулося Радіо Свобода, коментувати ситуацію не стали.

Українські ж священики, які до Московського патріархату не належать, вже виступили з осудом ідеї зосередити основні урочистості щодо хрещення Київської Русі в Москві.

Пропозиції Кремля, зокрема Кирила – це намагання спотворити правдиву історію
Сергій Ткачук
Капелан київського крайового братства вояків УПА, протоієрей Київського патріархату Сергій Ткачук зазначив: «Як на мене, українця, православного священика, який вивчає історію церкви і бере за основу правду Божу, пропозиції Кремля, зокрема Кирила починати святкувати хрещення України-Русі з Москви – це намагання спотворити правдиву історію. Це спроба маніпулювати свідомістю пострадянського суспільства, нав’язати неправе бачення. А неправда – це від лукавого».

Москва захищає своє право бути спадкоємцем Русі

Ідея патріарха Кирила є невипадковою, вона свідчить про певні політичні тенденції, вважає експерт із українсько-російських взаємин Володимир Нагірний.

В Москві намагаються заперечити теорію походження російської державності з Києва
Володимир Нагірний
«Тут присутній внутрішньо-російський підтекст: в Москві намагаються заперечити теорію походження російської державності з Києва, одночасно – мають місце й протилежні намагання. Релігійний момент – Москва намагається таким чином захистити своє право бути спадкоємцем давньоруської державності, яка виникла тут, на теренах України, і є ранньою добою української історії», – наголосив Нагірний.

Попри це, додає експерт, Україна має право святкувати хрещення Русі на свій розсуд, не зважаючи на пропозиції з-за кордону.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG