Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали знову хочуть заборонити згадки про ОУН-УПА


Київ – До восьми років ув’язнення за спробу «реабілітації та героїзації осіб та організацій, які боролися проти антигітлерівської коаліції», передбачає зареєстрований у середу у Верховній Раді законопроект, авторства регіонала Вадима Колесніченка. Він запевняє, що цей документ покликаний гармонізувати українське законодавство з європейським. Натомість в опозиції відзначають, що скоріше Україну до Європи наблизять закон про люстрацію та заборона радянської символіки.

Проект закону передбачає виконання документів ООН і резолюцій Європейського парламенту про неприпустимість реабілітації та героїзації тих, хто боровся проти антигітлерівської коаліції та співпрацював з нацистським рухом, запевнив Радіо Свобода автор законопроекту, депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко.

«Законопроект стосується виключно євроінтеграції, – каже він. – Ми виконали резолюцію ООН і Ради Європи: всі, хто воював проти держав антигітлерівської коаліції не можуть бути героями і не можуть бути реабілітованими. Наприклад, під час Нюрнберзького трибуналу нацистські злочинці в протоколах допиту вказували, на які організації вони покладалися. Українські націоналісти – це було вказано».

Вадим Колесніченко розширює перелік організацій за героїзацію та реабілітацію яких пропонує встановити кримінальну відповідальність у блозі на «Українській правді». Це Організація українських націоналістів (ОУН), Українська повстанська армія (УПА), Українська повстанська армія «Поліська Січ» (УПА «Поліська Січ» Тараса Бульби-Боровця), Українська народно-революційна армія, Український центральний комітет, батальйони «Нахтігаль» і «Роланд» у складі Вермахту, 14 Гренадерська дивізія Ваффен-СС «Галичина» (Перша українська), Українська національна армія та Українське визвольне військо.

Колесніченко все змішує, щоб неможливо було розібратися – В’ятрович

Такий перелік свідчить про необізнаність Вадима Колесніченка в історії, або ж про навмисне пересмикування фактів, зауважив у коментарі Радіо Свобода історик Володимир В’ятрович.

Тут свідомо переплутані поняття «антигітлерівська коаліція» і «героїзація фашизму»
Володимир В’ятрович
«Тут свідомо переплутані поняття «антигітлерівська коаліція» і «героїзація фашизму». В цьому списку опинилися структури, що справді були створені німцями з українцями, як дивізія СС «Галичина», Українське визвольне військо, а також структури, що боролися проти німецької окупації, як Українська повстанська армія, Організація українських націоналістів. Колесніченко свідомо все це до купи змішує, щоб неможливо було розібратися», – зазначає В’ятрович.

У Європі сталінізм прирівняний до нацизму – Сиротюк

Законопроект Вадима Колесніченка у першу чергу спрямований проти визнання борцями за незалежність України воїнів Української повстанської армії, єдиної організації, яка під час Другої світової війни діяла під синьо-жовтим прапором, заявив у розмові з Радіо Свобода депутат від партії «Свобода» Юрій Сиротюк. Відтак документ не має ніякого відношення до євроінтеграції, наголошує він.

Він нав’язує Україні «русский мир», подальшу русифікацію
Юрій Сиротюк
«У Вадима Колесніченка якось так виходить, що він все зводить до протилежного. Він говорить про євроінтеграцію і нав’язує Україні «русский мир», він говорить про захист національним меншин і нав’язує подальшу русифікацію. Він мав би далі піти тому, що євроінтеграційним проектом є заборона не лише організацій, які співпрацювали з нацистами, але й організації, які співпрацювали зі сталіністами. У Європі сталінізм прирівняний до нацизму, і він заборонений», – відзначає Сиротюк.

На думку Юрія Сиротюка, Україна не стане повноправним членом європейської спільноти доти, доки не будуть схвалені закони про люстрацію, заборону комуністичної партії та радянської символіки.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG