Доступність посилання

ТОП новини

Україна рушила у правильному напрямку, але ще має багато роботи – Фюле


Штефан Фюле
Штефан Фюле
Прага – Угода про асоціацію з ЄС має бути підписана у визначені терміни, і ніякого відкладення, на випадок якщо Київ не впорається з виконанням умов, не передбачено. Так в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода заявив єврокомісар із політики сусідства й розширення Штефан Фюле. Згідно із заявами деяких дипломатів, попередня дата, коли буде вирішена доля українсько-європейської угоди, нещодавно з травня була перенесена на кінець літа. Втім, єврокомісар Фюле погоджується, що після рішення Єврокомісії саме країни ЄС ближче до Вільнюського саміту матимуть останнє слово щодо того, чи ставити підпис під угодою з Україною.

Відтоді, як європейці дали Києву чітко зрозуміти, як і за яких умов може бути підписана угода про асоціацію, розпочалися ретельні вивчення календаря. Після грудневого рішення міністрів ЄС щодо трьох проблемних сфер, в яких Україна має продемонструвати прогрес, Єврокомісія пояснила, що не пізніше травня має дати зелене світло на підписання угоди упродовж саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі в листопаді.

Однак, під час останніх консультацій низки європейських дипломатів із українськими колегами щодо перебігу підготовки до саміту з’явилася нова дата: засвідчити успіхи на шляху до асоціації з ЄС Київ повинен до кінця літа.

Жодних відстрочок щодо виконання умов – Фюле

У четвер єврокомісар із питань розширення й політики сусідства Штефан Фюле в інтерв’ю Радіо Свобода заперечив будь-які відстрочки.

«Насамперед, ми ніколи не відкладали на пізніше кінцевого терміну (для Києва). Міністри закордонних справ ЄС у грудні дуже чітко заявили, що будуть готові підписати угоду про асоціацію на листопадовому Вільнюському саміті. Водночас, вони недвозначно вказали на три сфери, в яких вони очікують рішень від України шляхом послідовних та очевидних зусиль», – каже представник Єврокомісії, перелічуючи проблемні сторони України, тобто вибіркове судочинство, програму реформ і, нарешті, недосконале виборче законодавство.

Втім, Брюссель помітив, що українська влада досягла деяких результатів.

Бачимо деякий прогрес з українського боку в усіх трьох ділянках, включно із політично мотивованим судочинством
Штефан Фюле
«Наразі ми бачимо деякий прогрес з українського боку в усіх трьох ділянках, включно із політично мотивованим судочинством, – каже Штефан Фюле. – Звільнення Луценка та Філіпчука – це крок у правильному напрямку. Однак ще багато чого треба зробити, включно із гарантією, що не буде повторення цього феномену».
 Interview: EU Commissioner Stefan Fuele on Ukraine
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Фундамент «Східного партнерства» – це права людини й верховенство закону

Говорячи про саміт «Східного партнерства», що має відбутися наприкінці листопада у столиці Литви, єврокомісар звертає увагу на те, що права людини, верховенство права й засадничі свободи – фундамент цієї ініціативи.

Це визначили й на цьому наголошували попередні саміти «Східного партнерства» у Празі та Варшаві. І саме на цих аспектах грунтуватиметься й цьогорічний Вільнюський саміт. Тому ближче до цієї багатонаціональної зустрічі країни ЄС визначаться щодо долі угоди про асоціацію з Україною.

З нашого боку зроблено все для того, щоб були створені умови для підписання цієї новаторської угоди між Україною та ЄС
Штефан Фюле
«Наразі ми зосереджені на дуже регулярних обмінах думками та співробітництвом із українською стороною, – зазначає Штефан Фюле. – Вони вже мають рішення уряду щодо виконання наших умов. Президент повинен підтримати рішення й щодо інших важливих справ, а також там створили координаційний орган, що опікується виконанням цих сподівань. Місія президентів Кокса й Квасневського також працює з українською владою дуже інтенсивно. З нашого боку зроблено все для того, щоб були створені умови для підписання цієї новаторської угоди між Україною та ЄС», – резюмує комісар із політики сусідства та розширення Євросоюзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG