Доступність посилання

ТОП новини

Партія регіонів пропонує податківцям не чіпати аграріїв до 2018 року


Київ – У Партії регіонів пропонують заборонити ревізію пільгового оподаткування аграріїв до 2018 року – відповідний законопроект зареєстрований у Верховній Раді. Автор вказує на те, що перегляд системи оподаткування агропромислового комплексу може зокрема призвести до погіршення інвестиційного іміджу України. Раніше про намір переглянути податкові пільги заявили в уряді: у Міндоходів і зборів повідомили про можливість запровадження для аграріїв семивідсоткового ПДВ.

Автор ідеї заборонити ревізію пільгового оподаткування аграріїв, регіонал Олег Царьов сказав Радіо Свобода, що розуміє, чому податківці виступили з ініціативою переглянути пільги для АПК. За його словами, у цій сфері чимало зловживань.

Можна вдвічі-втричі завищувати урожайність, організовувати фіктивну переробку цієї дописаної урожайності
Олег Царьов
«Можна вдвічі-втричі завищувати урожайність, організовувати фіктивну переробку цієї дописаної урожайності. А на цю суму можна знижувати свій податковий кредит і менше платити ПДВ. Цим широко користуються. Сільгосппідприємства почали включати у схеми мінімізації оподаткування», – зазначає народний депутат.

Водночас, на думку Олега Царьова, із такими махінаціями варто боротися окремими законами: частково проблему може вирішити, наприклад, законопроект про трансферне ціноутворення. Натомість на тлі порівняно низького обсягу видатків держбюджету на підтримку АПК (за підрахунками регіонала, за останній рік пряма підтримка аграріїв державою скоротилася втричі) податкові пільги можуть гарантувати збереження рентабельності виробництва та конкурентоздатність українських товаровиробників на зовнішніх ринках. Під питанням, каже Олег Царьов, також інвестиційний імідж України.

«Всі розмови про те, що ми мінятимемо податкове законодавство – навіть якщо ми його не мінятимемо – заморожують інвестиції, збільшують стурбованість підприємця у час, коли триває посівна кампанія і треба вкладати гроші. Загалом це не йде на користь агробізнесу», – додає парламентар.

АПК – чергова «дійна корова»?

У Міндоходів і зборів, яке взялося за інвентаризацію податкових пільг, наприкінці квітня заявили, що перегляд пільг в аграрному секторі має на меті «недопущення використання спецрежиму оподаткування у схемах ухилення від сплати податків».

Експерт агропромислового комплексу Володимир Коновальчук натомість вважає, що, ініціюючи ревізію податкових пільг для аграріїв, у Міндоходів, перш за все, керуються наміром збільшити бюджетні надходження за рахунок однієї з найбільш прибуткових галузей української економіки. Уряд просто знайшов чергову «дійну корову», – зауважує Коновальчук.

Чим більше грошей буде залишатися у приватному секторі, тим краще буде
Володимир Коновальчук
«Чим більше грошей буде залишатися у приватному секторі, тим краще буде. Те законодавство, яке вже склалося, яке воно не є, до нього вже звикли аграрії. Збільшення податків матиму дуже-дуже негативні наслідки», – зазначив він у коментарі Радіо Свобода.

У низці аграрних асоціацій, які звернулися до президента й уряду з проханням не переглядати пільги, вже підрахували, що втрати аграріїв у разі податкової ревізії сягнуть близько 20 мільярдів гривень. Збитки, ймовірно, відіб’ються і на гаманцях українців, яким доведеться платити більше за продукти українського виробника. В Українському клубі аграрного бізнесу раніше спрогнозували, що після перегляду пільгового оподаткування АПК ціни на продукти можуть зрости на 10 відсотків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG