Доступність посилання

ТОП новини

Хостікоєв про «Сім чудес Києва»: дівчата в мене мінялися, а фунікулер залишився


Марія Дачковська

Київ – «Сім чудес Києва» – новий проект, покликаний відібрати із 30 потенційних «див» 7 найвизначніших пам’яток столиці. Микола Томенко разом із колегами-організаторами презентував акцію, яка стартувала 13 травня. Мета проекту – відкрити широкому загалу історико-архітектурні прикраси Києва, їх пропагувати і сприяти збереженню. Підтримати проект вирішили відомі українські митці.

До списку потенційних див увійшли: Андріївська церква, Києво-Печерська лавра, костел Святого Миколая, Андріївський узвіз, Золоті ворота, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, і це лише частина фіналістів.
Микола Томенко
Микола Томенко

Засновник Фонду «Рідна країна», голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова, член фракції «Батьківщина» Микола Томенко повідомив, що кожен бажаючий може проголосувати за своє «диво» на інтернет-порталі «7 чудес України», обравши 7 із запропонованих. Голосування завершиться 23 серпня, та вже існує домовленість із Києво-Печерською лаврою про проведення церемонії нагородження на її території. Томенко наголосив, що інтернет-голосування не буде єдиним чинником, не меншу роль відіграє і думка експертів.

«Остаточними результатами являється сума показників інтернет-голосування та голосування 100 експертів. Адже інтернет-голосування специфічне, бо місцевий патріотизм бере гору над творчим підходом», – зазначив Микола Томенко.

Засновник Фонду «Рідна країна» додав, що оскільки всі номінанти на «чудеса» унікальні, буде створено ще 3 окремі номінації. А по завершенню конкурсу про кожен із об’єктів-переможців розпочнуться зйомки фільмів.

Побачити на власні очі деякі з перлин Києва не так і просто. Микола Томенко, який попередньо вже виступав ініціатором та організатором таких загальнонаціональних акцій як «Сім чудес України», «Сім природних чудес України» та інших, наголосив, що проблема доступу до пам’яток загострилася.

«Кловський палац був відреставрований за бюджетні кошти, Верховний суд там працює, хоч уже й з меншими повноваженнями, і потрапити туди в принципі неможливо, – каже він. – Я вів дуже тривалу дискусію з ними. Дозволяється лише студентам-юристам. Чому ж не дозволяється це, наприклад, студентам-історикам, або киянам взагалі?»

Серед організаторів конкурсу «Сім чудес Києва» – народні артисти України. Ольга Сумська, зокрема, говорить, що її вразила реставрація Будинку з химерами, який, до речі, теж недоступний для пересічного відвідувача.
Анатолій Хостікоєв
Анатолій Хостікоєв

Актор Анатолій Хостікоєв, який прийшов на початок конкурсу з дружиною Наталею Сумською, поділився своїми спогадами юності й розповів, наскільки важливою пам’яткою для нього є Київський фунікулер.

«Іноді йдеш вулицею, і бачиш, як зникає те, що вже стало твоєю долею… Я зрозумів, що Наталя буде голосувати за театр імені Івана Франка, а я буду голосувати за фунікулер. Це унікальна споруда, однак з ним в мене пов’язані особисті спогади. Там працювала моя знайома й пропускала мене майже безкоштовно, і я туди водив дівчат кататися. Одним словом, дівчата мінялися, а фунікулер залишився», – зауважив Анатолій Хостікоєв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG