Доступність посилання

ТОП новини

Влада України шукає варіанти видворення Тимошенко (європейська преса)


Прага – Як повідомили європейські видання, Київ тимчасово зупиняв у справі вбивства Євгена Щербаня з причин звернень до Чехії і США за правовою допомогою у допитах ймовірних свідків цього злочину. Газети також не виключають, що «Україна бажає відправити Юлію Тимошенко зі своєї території на Захід, щоб уможливити підписання угоди про асоціацію з ЄС». За інформаціями західних оглядачів, звернення у середу Європейської комісії до країн-членів ЄС за наданням мандату на підписання угоди про асоціацію з Україною в листопаді цього року на саміті ЄС у Вільнюсі носить чисто технічний характер і не знімає з Києва обов’язкового виконання своїх зобов’язань, необхідних для підписання такої угоди.

Чеська IDNES інформує, що українська прокуратура звернулася до чеської влади з проханням про правову допомогу в слідстві щодо вбивства колишнього бізнесмена і політика Євгена Щербаня у 1996 році. Речниця чеської влади Гелена Маркусова заявила празькому виданню, що «прохання України ми отримали, але воно має такі недоліки для виконання, що мусіли вимагати від української сторони доповнення». Газета також цитує речника Генпрокуратури в Києві, який пояснив тимчасового зупинення слідства у справі Щербаня та можливої ролі в цьому Юлії Тимошенко з причин звернення Києва до Чехії і США за правовою допомогою у допитах ймовірних свідків чи причетних до справи. Йдеться також про намагання Генпрокуратури України допитати у цій справі й чоловіка Юлії Тимошенко, Олександра Тимошенка, який отримав політичний притулок у Чехії. Видання з Праги не виключає, з посиланнями на українських експертів, що влада України вдається до складних правових маневрів у цій справі з метою видворити Юлію Тимошенко за межі держави та уможливити таким чином підписання угоди з ЄС про асоціацію. Не виключаються також, як пише газета з Праги, що наміри заступника генпрокурора України Рената Кузьміна відвідати незабаром Німеччину також пов’язані з планами домовленості про виїзд Тимошенко до цієї країни на лікування.

Польська Gazeta Wyborcza інформує, що Європейська комісія звернеться у середу з офіційним запитом до країн-членів ЄС за мандатом для підписання угоди про асоціацію з Україною на листопадовому саміті ЄС у Вільнюсі. Видання також наголошує, що ця процедура суто технічна і нічого не змінює у взаєминах ЄС із Україною стосовно умов підписання угоди про асоціацію у Вільнюсі. Зрозуміло, що члени ЄС нададуть таку технічну можливість Єврокомісії, але без виконання Києвом всіх умов Брюсселя, необхідних для підписання угоди, такого підписання може й не статися. ЄС продовжить контролювати просування влади України по цьому шляху і остаточний підсумок готовності Києва Євросоюз зробить у вересні цього року. Євродепутат від Польщі Яцек Саріуш-Вольський попередив при цьому, що для деяких країн ЄС «лакмусовим папірцем» готовності адміністрації президента Віктора Януковича до зближення з Європою є саме «звільнення з ув’язнення Юлії Тимошенко». З цього приводу держави ЄС є розколотими і ситуація для Києва не сприятлива, вважає польський євродепутат.

Брюссельське видання EUObserver повідомляє, що Литва оприлюднила яскраву і життєрадісну емблему «свого наступного з 1 липня головування в ЄС». Литва приймає естафету від Ірландії і передасть головування в ЄС через півроку представникам Греції. Тут також відзначено, що «головною подією для Литви у час її керівництва Євросоюзом стане листопадовий саміт ЄС зі «Східного партнерства» у Вільнюсі, коли Україна та Молдова сподіваються на надання їм тісніших зв’язків із Європейським союзом».

Азербайджанське Trend News Agency повідомляє, що до кінця цього місяця працюватиме «робоча група Азербайджану та України з питань енергетики», котра має визначити «економічну рентабельність» постачання в Україну азербайджанської нафти. Тут також ідеться про перспективи постачання в Україну і її територією до Європи азербайджанського блакитного палива.

Австрійська Der Standard вважає, що українська співачка на нинішньому пісенному конкурсі «Євробачення» у шведському Мальме, Злата Огнєвич, має нинішнього півфінального концертного вечора чудові шанси потрапити до фіналу конкурсу. Її пісня Gravitiy, в якій йдеться про долю «найвищого у світі українця з його двома з половиною метрами зросту», вже користується популярністю на цьому конкурсі «Євробачення».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG