Доступність посилання

ТОП новини

Українки братимуть приклад із Анджеліни Джолі, щоб запобігати раку грудей?


Анджеліна Джолі зустрічається з сирійськими біженцями в Лівані, вересень 2012 року
Анджеліна Джолі зустрічається з сирійськими біженцями в Лівані, вересень 2012 року
Різати чи пильно спостерігати? Такий вибір постає перед жінками, які є спадково схильними до раку грудей. Голлівудська зірка Анджеліна Джолі, дізнавшись, що вона має високий ризик захворіти на рак грудей, вирішила цю проблему радикально, видаливши обидві груди. Більше про своє рішення 37-літня актриса і мати трьох власних і трьох усиновлених дітей розповіла у статті в газеті The New York Times. Українські активісти сподіваються, що цей вчинок змусить і багатьох українок ретельніше поставитися до свого здоров’я.

Одна з найбільш сексуальних актрис Голлівуду Анджеліна Джолі розповіла, що вирішила піти на видалення обох грудей після того, як лікарі повідомили їй, що вона має майже 90% ймовірності того, що захворіє на рак грудей. У статті «Мій медичний вибір» відома актриса розповіла, що її мати померла від раку грудей, коли їй було лише 56 років після 10-літньої боротьби з недугою, а бабуся у віці лише 45 років і також від раку грудей.

«Ми часто говорили з дітьми про «матусину матусю». І коли вони запитували, чи ця сама хвороба не забере і мене в них, то я весь час казала їм, що ні. Але права полягає в тому, що я є носієм «поганого гену», – написала актриса, пояснюючи свій вибір.

Із лютого по квітень вона перенесла дві операції та багато складних медичних процедур, після чого її шанс захворіти на рак оцінюється лише в 5%.

В Україні генетичні обстеження проводять, але вони платні

Як розповіла Радіо Свобода національний представник Європейської коаліції із запобігання раку грудей «Європа Донна» Галина Майструк, внаслідок вчинку Анджеліни Джолі більше жінок перестануть боятися хвороби, а почнуть більше цікавитися своїм здоров’ям.

«Це – серйозне привернення уваги людей до цієї тематики і для того, щоб подивитися, що ми ще можемо зробити, і як зробити життя людей більш безпечним», – говорить доктор Майструк.

У світі від раку грудей помирає щороку майже півмільйона жінок, переважно з бідних країн, бо превентивні заходи, такі як скрінінг, чи генетична консультація, є для них фінансово недоступними. За словами доктора Майструк, Україна відстає в діагностиці раку грудей від розвинутих країн.

Ми відстаємо у плані діагностичних моментів приблизно на 10-15 років
Галина Майструк
«На такій основі, як це проводиться у Швеції, в Бельгії чи Нідерландах, такої сітки цих служб у нас немає. Ми відстаємо у плані діагностичних моментів приблизно на 10-15 років. Тільки зараз вони запроваджуються. Такі послуги надає Київська міська онкологічна лікарня, приватні клініки, але це не є рутинною практикою», – пояснює лікар та громадський активіст.

За словами директора Національного інституту раку, професора Ігоря Щепотіна, в Україні також проводять профілактичні операції разом із реставрацією молочної залози за допомогою пластичної хірургії, якщо знаходять «небезпечний ген».

Коли людина добре поінформована про таку можливість, в неї є декілька варіантів поведінки
Ігор Щепотін
«Ми не будемо говорити, що якщо у людини знаходять ген BRC1, то обов’язково потрібно робити таку радикальну операцію, – каже професор. – Коли людина добре поінформована про таку можливість, в неї є декілька варіантів поведінки. Перший – це той, що вибрала для себе Анджеліна Джолі і виконала радикальну операцію, тобто вона попередила у себе рак грудей раз і назавжди. При сучасному рівні розвитку реконструктивної медицини, косметичні наслідки такої операції майже не відчуваються жінками як інвалідність. Друга можливість – щороку чи раз на півроку обстежуватися дуже уважно, і лікувати рак тоді, коли він дійсно виникне».

На відміну від західних країн, де діє страхова медицина, за генетичне обстеження, за словами професора Щепотіна, українкам доводиться платити. «Це робиться в спеціальних лабораторіях, імуногістохімічних, і думаю, що це не дуже великі гроші, які люди платять, щоб дізнатися таку важливу інформацію про своє здоров’я», – зауважує директор Національного інституту раку (України).
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG