Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» може припинити реверсивні поставки газу в Україну?


Київ – Україна почала тестовий імпорт газу зі Словаччини. Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький. Відтак, це вже третя країна, через яку в Україну ідуть реверсивні поставки палива. В кінці березня почалося постачання через Угорщину, а у листопаді минулого року – через Польщу. Про перспективи реверсу Радіо Свобода запитало у колишнього начальника Департаменту газової та нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго Костянтина Бородіна.

– Яка вигода Україні від реверсивних поставок газу?

Різниця у ціні між російським газом на кордоні України та імпортованим з Німеччини сягає 50-100 доларів
– Є очевидний перекос по ціноутворенню на російський газ. Ця диспропорція настільки велика, що робить рентабельним прокачування цього газу через всю Україну, потім через європейську країну – Словаччину чи Польщу – до кордону з Німеччиною, і прокачування цього газу знову ж таки через європейську країну назад до кордону з Україною. Різниця у ціні між російським газом на кордоні України та імпортованим з Німеччини в окремі періоди часу сягає 50-100 доларів.

– Які обсяги газу через реверсивні поставки можуть бути поставлені в Україну у 2013-му році?

Ми з Європи можемо приймати 55 мільярдів кубів (газу) і цього нам достатньо
– Якими темпами вестиметься робота по контактуванню цього газу, то це питання господарюючих суб’єктів. Але на сьогоднішній день ми з Європи можемо приймати 55 мільярдів кубів (газу) і цього нам достатньо.

– А чи може це вплинути на відносини України з «Газпромом»?
Потрібно знизити ціну газу для України до європейського рівня. Після цього у реверсу зникне економічне підґрунтя

– Безумовно, російська сторона не буде у захваті від цього. Юридично, ми купуємо газ не у них, ми купуємо газ у третьої сторони, який набутий цією третьою стороною у законний спосіб. Але вирішення цього питання є в руках російської компанії, наших російських партнерів. Для того, щоб це припинити, потрібно знизити ціну газу для України до європейського рівня. Після цього у реверсу зникне економічне підґрунтя. Оскільки всі ми розуміємо, що першоджерело цього газу – це російська сторона.

– Які компанії можуть бути зацікавлені у реверсивних поставках газу в Україну, крім компанії RWE?

– Щодо постачання газу в Україну, то, думаю, зацікавлені будь-які компанії, які мають вільні ресурси газу за ціною, яка нижча, ніж Україна сплачує за нашим шаленим і «успішним» газовим контрактом.

– А які приватні компанії в Україні будуть займатися реверсом?

– Імпортувати газ в Україну сьогодні може будь-хто, будь-яка компанія і для цього навіть не потрібно ліцензії. Очевидно, що насамперед цим займатимуться компанії, які мають гарантований ринок збуту. Тобто, працюють як трейдери на українському ринку уже тривалий час, мають споживачів у яких відбудована система обліку газу та розрахунків. Але, у принципі, це може бути будь-яка компанія.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG