Доступність посилання

ТОП новини

Навіщо заробітчанам сплачувати добровільні внески до Пенсійного фонду?


Київ – Трудові мігранти мають можливість включити час своєї роботи за кордоном до загального трудового стажу. Для цього їм треба сплатити добровільні внески до Пенсійного фонду України. Пояснення Радіо Свобода надала начальник відділу методології забезпечення платежів департаменту надходження доходів Пенсійного фонду України – Людмила Польовик.

Законом передбачено право на добровільну участь у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні, шляхом сплати єдиного внеску
– 28 квітня 2013 року набрав чинності закон України «Про внесення змін до деяких законів щодо добровільної сплати єдиного внеску». Цим законом передбачено право на добровільну участь у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні, шляхом сплати єдиного внеску, осіб, які досягли 16-річного віку і не належать до платників єдиного внеску, визначених законом. Це, в тому числі, і громадяни України, які працюють, або постійно проживають, за межами України. Також це можуть бути особи, які ніде не працюють, не є підприємцями чи самозайнятими особами, або студенти.

Ці особи можуть укласти з органом Пенсійного фонду угоду про добровільні внески. Договір не може укладатися на термін менший, аніж один рік.
Раніше такі громадяни теж могли сплачувати страхові внески, але у відповідності до закону «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування». Зараз ця норма передбачена законом «Про збір та облік єдиного внеску».

– Що має зробити людина, яка хоче сплачувати ці добровільні внески?

Людина має подати заяву до органу Пенсійного фонду за місцем її проживання в Україні. Мінімальна сума внеску сьогодні становить 380 гривень, максимальна – 6473 гривні
– Людина, яка виявила бажання брати добровільну участь у системі обов’язкового пенсійного страхування, має подати заяву до органу Пенсійного фонду за місцем її проживання в Україні. Не пізніше ніж через 30 календарних днів з дня отримання заяви, орган Пенсійного фонду має укласти договір про добровільну участь.

В договорі обов’язково зазначається сума, яку людина має сплачувати щомісяця. Ця сума не може бути меншою від мінімального страхового внеску та більше за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої законом. Тобто мінімальна сума внеску сьогодні становить 380 гривень 80 копійок, а максимальна – 6473 гривні 67 копійок.

– Яка зацікавленість людей, які працюють за кордоном, оформляти договірні стосунки з Пенсійним фондом і сплачувати внески?

– Добровільна участь надасть можливість особі включати періоди роботи за кордоном до страхового стажу, необхідного для призначення пенсії.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG