Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки «Євробачення»: музика чи політика?


Українка Злата Огневич посіла на конкурсі Євробачення третє місце, 18 травня 2013 року
Українка Злата Огневич посіла на конкурсі Євробачення третє місце, 18 травня 2013 року
Підсумки конкурсу «Євробачення» обговорюють сьогодні в багатьох країнах. І на перший план вже вийшли не стільки його результати, скільки взаємний обмін «люб’язностями» під час голосування в Україні і в Росії. Україна поставила російській учасниці Діні Гаріповій лише 4 бали, Росія українській конкурсантці Златі Огневич ще менше – 1 бал.

Злата Огневич посіла на конкурсі Євробачення третє місце, її російська візаві Діна Гаріпова – п’яте. І на загальний результат голосування у двох сусідніх країнах навряд чи серйозно вплинуло. Але бали, виставлені двом учасницям, зачепили не так їх самих, скільки навколомузичне співтовариство.

Конкурс «Євробачення» перетворюється на фіксатор міждержавних відносин
Олександр Мельман
Конкурс «Євробачення» поступово перетворюється з музичного на фіксатор міждержавних політичних відносин, вважає телеоглядач газети «Московський комсомолець» Олександр Мельман. «Це такі, дійсно, суто геополітичні наші слов’янські справи, тому що взагалі конкурс «Євробачення» перетворюється на дуже цікавий фіксатор міждержавних відносин. І це вже давно так, і це вже давно помітили. Зрозуміло, що чемпіон, може й, незважаючи ні на що, визначається цілком об’єктивно, але далі ці всі нюанси існують», – каже Мельман.
(Відео eurovision)

Хто оцінив?

Цікаво, що віднедавна на «Євробаченні» існує змішана система голосування. П’ятдесят відсотків голосів – це оцінка глядачів, інші п’ятдесят – професійного журі. На думку відомого російського музичного журналіста Артура Гаспаряна, один бал Златі Огневич від Росії і 4 бали Діні Гаріповій від України – це більшою мірою оцінки так званого професійного журі.

Глядацьке голосування дало і Росії в Україні, і Україні в Росії досить високі оцінки. Далі почалися витівки професійного журі
Артур Гаспарян
«Швидше за все, з телефонних дзвінків – ще поки роздруківки немає, але я думаю, що, як завжди, глядацьке голосування дало і Росії в Україні, і Україні в Росії досить високі оцінки. Далі почалися витівки професійного журі, яке голосувало в цьому випадку не через художні якості Злати Огневич і нашої Діни Гаріпової, а от просто таке ставлення сусідів один до одного», – зазнача він.

Геополітичний інтерес

Телеведучий і шоумен Сергій Майоров високо оцінив конкурс «Євробачення» з музичної точки зору. Що ж до об’єктивності оцінок, то Майоров закликає їх не політизувати.

«Росія дала один бал, Україна дала чотири бали. Це такий взаємообмін «люб’язностями». Але насправді я б його не став сильно політизувати», – наголошує він.

Європейська спілка мовлення вже не перший рік бореться з узгодженим голосуванням за принципом територіального сусідства на конкурсі «Євробачення». Однак поки безуспішно. Зараз з’ясування відносин на конкурсі пісень перейшло в площину геополітичну. І в таких умовах розраховувати на перемогу в найближчі роки на «Євробаченні» не доводиться ні Росії, ні Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG