Доступність посилання

ТОП новини

Влада пробує, чи можна залякати суспільство – правозахисники


Київ – В Україні переслідують людей, зокрема й правозахисників, які своєю діяльністю «створюють певні ризики для корумпованих чиновників». Діячі, які за будь-яких умов хочуть залишитися у владі, тиснуть на суспільство, щоб залякати його. Чи можна кваліфікувати прояви такого тиску як «переслідування з політичних мотивів»?

Експерти з України та ще 12 країн СНД склали звіт «Переслідування правозахисників та правозахисних організацій на пострадянському просторі: основні тенденції 2011–2013». У цьому звіті йдеться про факти переслідування правозахисників та основні проблемні тенденції на пострадянському просторі.

22.05.2013
Бути правозахисником в Україні небезпечно – дослідження

«Влада почала використовувати бандитський ресурс, щоб погасити будь-які потуги людей бути активними» далі
До української частини звіту увійшло 15 випадків, коли людей убивали або переслідували за їхні намагання захистити громадянські права. Йдеться, зокрема, про вбивство Володимира Гончаренка – еколога, видавця газети «Екобезпека», голови громадського руху «За право громадян на екологічну безпеку»; зазіхання на здоров’я активістів організації «Дорожній контроль», Віталія Лазебника, фотографа видання Tochka.net, Олега Веремеєнка, адвоката, правозахисника, Андрія Федосова, керівника кримського відділу Всеукраїнської організації інвалідів та споживачів психіатричної допомоги «ЮЗЕР»; кримінальне переслідування керівника Вінницької правозахисної групи Дмитра Гройсмана, лідера сіверськодонецької громадської організації «Правовий простір» Римми Білоцерківської; винесення вироку, не пов’язаного з позбавленням волі, Заїрові Смедляєву, керівникові секретаріату Меджлісу кримськотатарського народу.

Ці та інші факти свідчать, що в Україні «мікроклімат» для правозахисників погіршується, вважають представники громадської організації «Центр громадянських свобод».

«Ми змушені констатувати, що в Україну повернулося таке ганебне явище, як переслідування за політичними мотивами. Це, передусім, торкається людей, які захищають права та громадянські свободи. Це і правозахисники, і журналісти, і юристи, і активна молодь», – сказала у програмі «Ми разом» голова правління організації Олександра Матвійчук.

Чиновники тиснуть на людей, бо бояться втратити владу – Матвійчук
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:16:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
​Один із фігурантів звіту «Переслідування правозахисників та правозахисних організацій», голова Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман вважає, що в Україні правозахисників та активістів відстоювання громадянських свобод переслідують не з політичних мотивів, а з намагання приховати свої корумповані дії.
Дмитро Гройсман
Дмитро Гройсман

«Якщо говорити про політику, як про позицію владних кіл в країні, то, наприклад, з огляду на закони, що ухвалюються, та на декларації, що звучать, не можна сказати, що в Україні є політичні переслідування. Навпаки, всі гілки влади декларують зовсім інше, а саме те, що вони проти політичних переслідувань, що вони за верховенство права. Для порівняння: в Росії ухвалюються закони, що мають на меті унеможливити незалежну від держави громадську діяльність», – сказав Гройсман в ефірі Радіо Свобода.

На думку голови Вінницької правозахисної групи, до переслідувань вдаються «недержавні агенти, або державні, але не з дозволу держави, а просто за своєю сваволею».

«У держави є не лише обов’язок не переслідувати людей за політичними мотивами, включно з правозахисниками, але також обов’язок допомагати в ефективному розслідуванні фактів переслідування. Якраз тут, на мою думку, в Україні найбільше проблем. Ті переслідування, які мені відомі, включно із справою проти Вінницької правозахисної групи, не пов’язані з тим, що за ними стоять там президент України чи Верховна Рада. За ними стоять певні конкретні чиновники, корумповані, які знають, що правозахисна діяльність певних осіб завдає їм шкоди або створює певні ризики для них», – наголосив Гройсман.

«І били, і погрожували, і переслідували, а потім під виглядом боротьби з поширенням порнографії вдерлися до офісу Вінницької правозахисної групи, конфіскували всю нашу документацію, включно з файлами біженців, які були конфіденційною інформацією Управління верховного комісара ООН у справах біженців. Фактично паралізували роботу нашої організації десь на півроку. Це класичне незаконне переслідування за правозахисну діяльність. Але думаю, що увага до цієї справи досить велика у суспільстві, і я сподіваюся, що, рано чи пізно, будуть позитивні результати в суді України чи за її межами», – сказав голова Вінницької правозахисної групи.

У цілому ж експерти та правозахисники погоджуються, що в Україні не така складна ситуація із захистом прав людини та громадянських свобод, як у Росії чи Білорусі. Однак небезпекою є те, що українська влада намагається копіювати методи сусідніх держав, щоб спробувати стати вище від громадянського суспільства та «законсервувати» себе на вершині державної ієрархії.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG