Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали «записали» у фашисти Сніцарчук, але створення ТСК підтримали


Київ – У фашистських настроях регіонали тепер звинувачують журналістку Ольгу Сніцарчук, побиту 18 травня у Києві. Водночас вони проголосували за постанову про створення Тимчасової парламентської комісії, що має з’ясувати події того дня. Документ підтримали і решта фракцій, комісію створили. Її очолив представник опозиції.

«На цьому етапі політичного розвитку країни мені навряд чи було б жалісно, навіть, якби в депутатів кидали лимонками», – написала у соцмережі Ольга Сніцарчук, коментуючи події 2 квітня цього року, коли мітингувальники закидали кількох парламентарів сніжками. Саме цей допис став приводом для звинувачень на адресу журналістки. Їх під час обговорення питання щодо створення Тимчасової слідчої комісії щодо подій 18 травня висловила депутат від Партії регіонів Інна Богословська.

«На це треба зважати, коли ви будете розслідувати питання щодо нібито журналіста без «бейджика» і який має запис, аналогічний фашистським закликам «Свободи»» – заявляє Богословська.

Регіонали пропонували створити ТСК пізніше

Також регіонали спробували відтермінувати створення слідчої комісії. Аргументи щодо цього наводив голова парламентського регламентного комітету депутат від Партії регіонів Володимир Макеєнко. Він, крім іншого, відзначив, що комісію слід створити на засадах пропорційного представництва фракцій, незважаючи на те, що за попередніми домовленостями передбачалося рівне представництво опозиції та більшості.

Авторами не враховано, що до складу фракції Партії регіонів входять 207 народних депутатів, а до фракції «Батьківщина» входять 95 народних депутатів
Володимир Макеєнко
«Назва проекту постанови не відповідає його змісту, також авторами не враховано, що до складу фракції Партії регіонів входять 207 народних депутатів, а до фракції «Батьківщина» входять 95 народних депутатів», – наголошує Макеєнко.

В опозиції заявили, що аргументи Володимира Макеєнка, які він видавав за рішення очолюваного ним комітету, є його особистою позицією, оскільки комітет такої резолюції не ухвалював.

Захарченко з посмішкою дивився, як били журналістів – Стець

Окрім того, в опозиції, наполягаючи на необхідності якомога скорішого створення комісії, наголосили на нових обставинах подій 18 травня, які лише тепер стали відомими. Зокрема, про це говорив депутат від «Батьківщини» Юрій Стець.

Ми бачили фотокартки, на яких міністр із посмішкою на обличчі дивився, як били журналістів
Юрій Стець
«Ми бачили фотокартки, на яких видно, що сам міністр із посмішкою на обличчі дивився, як тиснули людей, як били журналістів», – повідомляє Стець.

Утім, Віталій Захарченко під час зустрічі з Ольгою Сніцарчук спростував, що спостерігав за суботніми подіями 18 травня з даху готелю «Інтерконтиненталь», повідомила сама журналістка.

Регіонали, як фашисти, гнали бюджетників на свій мітинг – Яценюк

Зрештою, Верховна Рада створила Тимчасову слідчу комісію щодо побиття журналістів 18 травня та розслідування інших фактів тиску на ЗМІ, перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Це рішення підтримали усі фракції парламенту. Головою комісії став депутат від «Батьківщини» Віталій Ярема, заступником голови – регіонал Андрій Пінчук. У комісії зберігається принцип рівного представництва опозиції та більшості.

Комісія має дослідити факти побиття журналістів, а також повідомлення про примусове залучення працівників бюджетної сфери до участі в «антифашистському» марші, організованому Партією регіонів, наголосив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Ми хочемо з’ясувати, хто давав вказівку обласним адміністраціям, чому у робочій день зняли з робочих місць вчителів і лікарів
Арсеній Яценюк
«До Києва спецпотягами та спецавтобусами звозилися українці, яких, як фашисти, гнала на примусові роботи Партія регіонів. Так формувався так званий «антифашистський» марш. Ми хочемо з’ясувати, хто давав вказівку обласним адміністраціям, чому у робочій день зняли з робочих місць вчителів і лікарів. Наше завдання так само – з’ясувати якими є роль і місце персонально міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка», – зазначає Яценюк.

Окрім того, Арсеній Яценюк повідомив, що наступна акція «Вставай, Україно!» відбудеться у Донецьку. Він також заявив, що опозиція вимагає, щоб на годину запитань до уряду у п’ятницю в Раду прибув повний склад Кабінету міністрів, та щоб парламент прийняв постанову про звіт генпрокурора Віктора Пшонки.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG