Доступність посилання

ТОП новини

Обама пообіцяв те, чого не може дотриматися – експерт


У США обговорюють новий курс президента США у сфері безпеки. Барак Обама у четвер у виступі в Національному оборонному університеті визначив загрози для країни вужче та оголосив про вищі стандарти для використання американських безпілотних військових літаків. Обама також оголосив про завершення глобальної війни з тероризмом та про рішення скасувати мораторій на звільнення в’язнів Гуантанамо. Далеко не всі в американському політичному істеблішменті готові розділити таке бачення боротьби з тероризмом. Відомий американський експерт в галузі оборони Ентоні Кордесман, який очолював службу розвідки при міністрові оборони США, а тепер є одним із чільників в Центрі стратегічних та міжнародних досліджень США, в інтерв’ю Радіо Свобода так відреагував на нову ініціативу Барака Обами:

– Я вважаю, що президент відкрив дискусію. Факт – те, що люди, які бачать в тероризмі серйозну загрозу, особливо, як загрозу сьогоднішнього дня, постають перед необхідністю почути більше, ніж одну промову, щоб змінити їхнє ставлення… Я також думаю, що Обама зосередився на питаннях, з якими погодяться багато людей у світі. Адже ви не можете зосереджуватися лише на одній «Аль-Каїді». Це питання ширшого погляду на екстремізм взагалі… Ви не можете діяти лише воєнними засобами і ви дійсно потребуєте дипломатичної співпраці тут. Але чи це означає кінець проблем Обами у спілкуванні з Конгресом чи кінець проблеми тероризму? Відповідь очевидна – «ні».

–Нові, вищі стандарти для використання безпілотників і заклик президента до створення незалежної спостережної ради чи «суду безпілотників» – наскільки це суттєво?

Президент пообіцяв більше обмежень для безпілотників, але й сказав, що вони часто – найкращі для ураження терористичних груп
– Я думаю, що проблема, піднята в промові президента, – така, яку порушують кожного разу, коли йдеться про визначення суті індивідуальних терористичних дій. Ви маєте себе спитати: якими є дії, що направлені на це. І тут важлива різниця між «неминучим» і «не неминучим». Адже Усама бін Ладен не був визначений, як неминуча загроза у термінах прямої, визначеної загрози, до того, як «Аль-Каїда» напала і вразила Торговий центр і Пентагон. Я думаю, що це й буде проблемою. Президент пообіцяв більше обмежень для безпілотників, але й сказав, що вони часто – найкращі для ураження терористичних груп, котрі інакше були б недосяжні… Я думаю, що тут одна з тем його промови, на яку люди не могли ще звернути достатньої уваги – якщо ви збираєтеся визначати ціль, ви не можете бути не уповноваженим вражати її… Для людей військових є кошмаром під час спецоперацій мати справу з чимось на кшталт юридичного узаконення цього… Загроза може бути у тому, що узгодження з великою кількістю людей, свідків, часто призводить до зникнення цілі чи запізнілої реакції на неї.

– Обама сказав, що коли-небудь ця війна проти терористів має, як всі війни, закінчитися. Може, настане день, коли США не будуть боротися з терористичними групами? Якщо так, то як далеко до цього?

– Поки-що ми не маємо поняття, коли це завершиться. Факт, що екстремізм, вірогідно, буде нас супроводжувати упродовж багатьох десятиріч. Ви можете вести мову про завершення цього, але факт – те, що історія не закінчується, насильство не закінчується, війни не закінчуються і екстремізм не закінчується. І, я думаю, що президент дав обіцянку, яку ні він, ні історія не можуть дотриматися.

Розмову провела Heather Maher
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG