Доступність посилання

ТОП новини

LNG-термінал: спроба Каськіва № 2


Київ – Українська влада декларує просування проекту будівництва LNG-термінала. Фахівці американської компанії Excelerate Energy почали вивчати можливе розміщення в одеському порту «Південний» плавучої платформи для розвантаження танкерів зі скрапленим газом. Між тим, на переконання багатьох експертів, ніякого поступу у цьому питанні наразі немає.

До 10 липня фахівці американської компанії Excelerate Energy повинні дати свої висновки щодо технічної можливості перебування плавучої платформи у порту «Південний». Це має стати першим етапом реалізації проекту LNG-термінала. Крім того, як заявляв віце-прем’єр Юрій Бойко, до кінця року уряд планує провести тендер щодо залучення інвесторів для будівництва стаціонарного термінала.

Голова Держагентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів каже, що з новими інвесторами LNG-термінала вже готують контракти. Щоправда, що це саме за компанії, Каськів вирішив залишити у таємниці і пообіцяв сказати це на церемонії підписання угоди.

Підписання угоди про створення консорціуму інвесторів LNG-термінала наприкінці минулого року закінчилося скандалом. Тоді Владислав Каськів підписав угоду про створення консорціуму інвесторів зі старшим віце-президентом американської компанії Excelerate Energy Едвардом Скоттом, а от з європейського боку підпис поставив такий собі Жорді Сарда Бонвеї. Але іспанська компанія Gas Natural Fenosa, яку він начебто представляв, відхрестилася від нього, сказавши, що він у них не працює і не отримував ніяких повноважень на те, щоб представляти компанію. Українська ж сторона не могла дати відповіді, з ким була підписана угода. І, як з’ясувалося потім, Жорді Сарда Бонвеї підпрацьовував лижним інструктором. Владислав Каськів відбувся тоді доганою.

Тепер же Владислав Каськів заявляє, що ніяких технічних проблем для реалізації LNG-термінала не залишилося, і це сприятиме енергетичній незалежності України.

Геополітика не залежатиме від напрямку газової труби
Владислав Каськів
«Тепер геополітика не залежатиме від напрямку газової труби, – каже Каськів.– З цього моменту нам не потрібно буде політичних поступок в обмін на газ».

Поступу немає?

Із тим, що проект LNG-термінала є важливим для української енергонезалежності, погоджуються експерти. Разом з тим вони вказують на низку проблем, які стоять на шляху втілення цього проекту.

Те, що відбувається зараз, є свідченням того, що жодного поступу у питанні реалізації цього проекту немає, вважає експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут.

«Коли починають говорити вже про зміну майданчика, про заміну порядку реалізації проекту… Нам розповідали, що судно практично готове і може бути орендовано в будь-який момент, але з’ясовується, що це у процесі, судно потрібно ще замовити і у найкращому випадку воно може з’явитися в Україні у третьому кварталі 2014 року», – говорить Олександр Нарбут.

Рік тому планувалося, що перша черга проекту, йдеться про плавучу платформу, буде запущена у четвертому кварталі 2013 року. Але вже зараз очікують, що це станеться не раніше кінця 2014-го. Відтак відкладається і будівництво надземної частини. І якщо українській стороні не вдасться знайти інвесторів до кінця цього року, проект буде відтерміновано ще як мінімум на рік, пояснює Радіо Свобода експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін.

Без інвестора і газу

Наступні півроку – це вирішальний час, щоб зрушити цей проект
Володимир Саприкін
«Треба знайти інвестора, – наголошує Саприкін. – Якщо упродовж півроку цього не буде зроблено, то цей проект буде відтерміновано ще на рік чи два. Наступні півроку – це вирішальний час, щоб зрушити цей проект».

Раніше в інтерв’ю Радіо Свобода Владислав Каськів говорив, що держава матиме у цьому проекті 25-відсоткову частку. При цьому на це Україна має витратити лише 7 відсотків коштів від загального бюджету проекту. Решта – кошти інвесторів. Згідно з техніко-економічним обґрунтуванням, на реалізацію проекту потрібно 846 мільйонів євро.

Досі відкритим залишається і питання щодо постачальника газу. Наразі є угода лише з Азербайджаном. Окрім азербайджанського, керівництво України заявляло про перспективи купівлі зрідженого газу в Катару. Але тут є певна проблема. Катарський газ може бути доставлений в Україну лише через Туреччину, а протоки Босфор і Дарданелли є перевантажені.

Проект забезпечення України зрідженим газом наразі тупцює на місці. І багато чого залежить насправді від політичного рішення, яке буде ухвалено керівництвом держави. Адже підписання потенційної нової угоди із Росією може поставити хрест на ідеї побудови LNG-термінала.

«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних стратегій. Ставте свої питання у режимі коментарів, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів. Також пропонуйте теми, які для Вас є цікавими.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG