Доступність посилання

ТОП новини

Як львів’яни хату купували за хабар у мерії


Львів – Чотирнадцять років у Львові родина Данилових мешкає у помешканні без ордера, сплачуючи за комунальні послуги. Останні три роки судові виконавці разом з міськими чиновниками намагаються виселити сім’ю з дев’яти осіб, у тому числі і й малолітніх дітей, одна з яких хвора. Ця родина визнана потерпілою у кримінальній справі проти чиновниці міськради, яка за хабар видала людям ключі від квартири.

Вдруге судовим виконавцям і представникам ЖЕКу не вдалося виселити родину із помешкання площею 100 метрів квадратних у центрі міста. У квартирі проживають дев’ять осіб, які не мають ніякого права власності на житло – хоча ключ від квартири отримали у 1999 році у стінах Львівської міськради.

Тоді Олександра Данилів, мама трьох дітей, працювала двірничкою. Сім’я мешкала у маленькій квартирі без вигод, з грибком на стінах. У 1996 році комісія міськради визнала квартиру непридатною для життя, ухвалила рішення надати квартиру жінці позачергово. У департаменті житлового господарства Львівської міськради їй знайшли помешкання, але тодішня чиновниця Емілія Павлюк видала ключ за 8 тисяч доларів.

«Отримала квартиру від міськради, погодилась на цю квартиру на Вірменській, я тут працювала. Зібрала всі документи. У нас була безвихідна ситуація, відмовляють у наданні ордеру, ми самовільно не займали квартиру. Коштів нам не повернули, нам сказали, що треба дати гроші, ми їх зичили, по родині збирали, бо була складна ситуація», каже Олександра Данилів.

На хабар збирали з усієї родини

По суті, сім’я дала хабар за помешкання, трішки менший від суми його вартості на той час. А ось ордер на квартиру чиновниця тоді видати не встигла. Емілія Павлюк була арештована і позбавлена волі через хабарництво і квартирні афери. Данилови були визнані потерпілими у кримінальній справі, грошей їм ніхто не повернув, а узаконити квартиру через суд їм не вдається вже понад десять років. Суд не зважає ані на кримінальну справу проти екс-чиновниці міськради, ані на те, що сім’я більше ніж десять років мешкає у квартирі, сплачуючи за комунальні послуги.

Нині судові виконавці хочуть виселити людей згідно з судовим рішенням 2001 року, за яким родина має переселитись у стару, непридатну для життя квартиру, пояснює юрист Маркіян Дмитрасевич.

«Виконувати рішення 2001 року у 2013 році просто нелогічно. Ми будемо домагатись скасування рішення за 2001 рік. Є рішення комісії міськради, що їхнє житло неналежне, і комісія вирішила надати нове житло. Те, що не до кінця оформили процедуру, те, що міськрада не виконала свої обов’язки, то це вже не вина цих людей. Міська влада має вирішити це питання до кінця. А не виселяти», каже юрист.

Тим часом у Галицькій районній адміністрації Львова наголошують, що сім’я не має права власності на квартиру і судові виконавці зобов’язані виселити людей.

«Це самовільно зайняте помешкання, і рішенням Галицького суду їх потрібно переселити за іншою адресою, де є у них квартира. Це залежить від виконавчої служби, це давня справа, але за нашим позовом рішенням Галицького суду їх мають виселити», – зауважила юрист Галицької райадміністрації Ольга Мартин.

Наразі ніхто не може спрогнозувати завершення історії родини Данилових, бо помешкання в центрі міста, де живуть люди, досить дороге. Радіо Свобода поцікавилось у Львівській міськраді, скільки на сьогодні у Львові налічується самовільно захоплених квартир, чи були причетні до беззаконня міські чиновники. У мерії кажуть, що таких даних у них немає.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG