Доступність посилання

ТОП новини

«Про що домовилися Янукович і Путін у Сочі?» (Огляд преси)


Київ – «Про що домовилися Янукович і Путін у Сочі?» – у статті під таким заголовком газета «День» зауважує, що результати перемов президентів Росії та України втаємничені. ЗМІ дають інформацію про початок зустрічі і виставляють на сайті деякі репліки президентів. А домовленості президентів залишаються у таємниці.Газетярам доводиться гадати, про що домовилися президенти – чи не здав часом Янукович національних інтересів. Якщо інформація про домовленість президентів щодо отримання Україною статусу спостерігача у Митному Союзі не викликає особливої реакції, то цього не можна сказати про те, що Україна погодилася віддати ГТС в обмін на знижку за російський газ, як стверджують деякі мас-медіа.

«Чому така таємничість переговорів?» – цікавиться й «Газета по-українськи». Видання припускає, що, можливо, президенти домовилися про проміжний формат участі України в Митному союзі. А Путін, ймовірно, проводив переговори від імені трійки країн, тож результати не зовсім коректно розголошувати на прес-конференції після двостороннього діалогу. На подібних закритих перемовах часто вирішували дуже суперечливі питання, які шкодили національним інтересам, зауважує експерт видання. Яскравий приклад – Харківські угоди щодо Севастополя, коли не було належного процесу підготовки документів. Міністерство закордонних справ фактично усунули від роботи, ратифікацію в парламенті провели з порушеннями. Тож і цього разу Україна може отримати подібну домовленість, наголошує газета у статті «Київ і Москва готують чергові Харківські угоди».

«Українську газотранспортну систему оцінили в $26-29 мільярдів» – у публікації з таким підзаголовком газета «Комерсант Україна» зауважує, що саме ця сума повинна стати відправною точкою при створенні газотранспортного консорціуму з російським «Газпромом » з управління ГТС. Але Москва, на думку експертів видання, вважатиме її завищеною, і Києву доведеться погодитися на більш скромну цифру.

Корупція в МВС стала справжньою загрозою для України, стверджує експерт газети «Голос України». Видання інформує, що співробітники органів внутрішніх справ посідають друге місце за рівнем корупції в країні після посадовців місцевих органів влади. На сьогодні існує безліч корупційних схем, які напрацьовані з часом і з якими ніхто не бореться насамперед тому, що в них головним чинником є високопосадовці, стверджує експерт. Він вважає, що в міліції збирають хабарі і діляться ними знизу й догори. Тобто, підопічних з нижчими чинами просто примушують це робити, адже вони потрапляють у систему, з якої вихід – залишитися без роботи або бути позбавленими волі. Коли українці чують про гучні затримання правоохоронців за хабарі – це людина намагалася піти проти системи, не поділилася або відмовилася від кримінальних дій. Адже особу, яка задіяна в ланцюжку і віддає гроші нагору, ніколи не притягнуть до відповідальності, переконаний експерт.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG