Доступність посилання

ТОП новини

Трагедія у Бахчисараї – сина лідера Меджлісу звинувачують у вбивстві


Хайсер Джемілєв
Хайсер Джемілєв
Сімферополь – Молодший син лідера Меджлісу кримськотатарського народу, народного депутата України Мустафи Джемілєва Хайсер з необережності вбив людину – про це учора по обіді повідомив офіційний сайт Меджлісу. Нещасний випадок стався в будинку сина в Бахчисараї через необережне поводження із зареєстрованою вогнепальною зброєю, мовиться в повідомленні. Голова Меджлісу Мустафа Джемілєв повідомив, що його родина максимально сприяє слідчим заходам. Водночас, міліція розпочала кримінальне провадження, Хайсер Джемілєв затриманий і перебуває у СІЗО, а деякі російські інтернет-видання повідомили, що він перебував у стані наркотичного сп'яніння.

Відомо, що нещасний випадок стався у понеділок о 15.30. Про це Радіо Свобода повідомив сам Мустафа Джемілєв. За його словами, Хайсер випадково натиснув курок зареєстрованої мисливської рушниці, яка належить самому Мустафі Джемілєву. Куля потрапила в голову 44-річному Февзі Едемову, який у цей час порався на городі, він часто допомагав по господарству Джемілєвим. Поранений помер на місці. У загиблого залишилися дружина і дочка, живуть вони в сусідньому з Бахчисараєм селі Тінистому.

Міліцію викликав сам Мустафа Джемілєв. За його словами, він того дня перебував у Сімферополі, і йому зателефонував старший син Ельдар. 32-річний Хайсер від правоохоронців не переховувався, після прибуття міліції поводився спокійно і визнав факт ненавмисного вбивства.

Правоохоронці вчора повідомили, що відкрили кримінальне провадження за цим фактом, яке попередньо кваліфікують за статтею Кримінального кодексу саме про умисне вбивство. Як сказав на брифінгу начальник Головного управління МВС у Криму генерал-майор міліції Михайло Слєпаньов, чоловік, який стріляв із мисливської зброї, затриманий, зброя вилучена, здійснюється комплекс первинних слідчих дій, призначена низка експертиз. Водночас, генерал стверджує, що сигнал до правоохоронців надійшов від сусідів, які чули звук пострілу і зателефонували до міліції.

Слєпаньов запевнив журналістів, що розслідування цього кримінального провадження буде проводитися «об’єктивно, у чіткій відповідності до чинного законодавства України», повідомив сектор зв’язків із громадськістю міліції Криму.

Трагедія з політичними наслідками?

Голова Меджлісу Мустафа Джемілєв повідомив, що його родина максимально сприяє слідчим заходам, і висловив сподівання, що слідство буде відкритим та об’єктивним.

Мустафа Джемілєв каже, що Хайсер і Февзі дружили. Родина Джемілєвих, як повідомив сайт Меджлісу, висловила щире співчуття рідним загиблого. Мустафа Джемілєв сказав, що він візьме на утримання родину загиблого.

Лідер Меджлісу категорично спростував інформацію деяких російських сайтів про те, що його син перебував у стані «наркотичного сп’яніння», але сказав, що той вживав деякі ліки після того, як кілька років тому пройшов в одній із клінік Стамбула курс лікування від психічного розладу.

Один із місцевих журналістів підтвердив Радіо Свобода, що у Хайсера були проблеми з психікою, але сказав, що знає його як спокійну і релігійну людину. Той дотримувався релігійних норм і виконував п'ятиразовий намаз, а звинувачення у вживанні наркотиків виглядають наклепом.

Голова міжнародного відділу Меджлісу Алі Хамзін вважає, що це був нещасний випадок, але не виключає і сліди спецслужб, враховуючи те, який політичний тиск останні роки чиниться на Мустафу Джемілєва.

Алі Хамзін каже, що хоч останнє і виглядає малоймовірним, але він упевнений, що представники влади і політичні опоненти використовуватимуть цю трагедію для дискредитації Меджлісу та усунення з політичної арени України і Криму його лідера.

Вже у понеділок один із лідерів проросійського націоналістичного руху в Криму заявив у соціальних мережах, що після цього випадку Мустафа Джемілєв мусить покинути посаду голови Меджлісу.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG