Доступність посилання

ТОП новини

У США вихідця з України обвинувачують у відмиванні 6 мільярдів доларів


Прага – Американська прокуратура висунула сімом особам обвинувачення у відмиванні понад 6 мільярдів доларів. Серед цих людей, які є здебільшого вихідцями з колишнього СРСР, фігурує й Артур Будовський – виходець із України. Він, як повідомляють, є ймовірним організатором злочинної компанії Liberty Reserve, зареєстрованої у Коста-Риці. Артур Будовський – колишній громадянин США, нині – підданий Коста-Рики.

В обвинувальному акті прокуратури південного Нью-Йорка, що його оголосив у вівторок прокурор Пріт Бгарара, стверджується, що компанія Liberty Reserve мала понад один мільйон користувачів у всьому світі, включно з щонайменше 200 тисячами на теренах Сполучених Штатів. Прокуратура США обвинувачує керівництво компанії, з базою в Коста Ріці, у злочинній діяльності, включно з дитячою порнографією, здирництвом із кредитними картками, торгівлею наркотиками. Досліджувана правоохоронцями США схема Liberty Reserve дозволяла злочинцям анонімно переказувати гроші з багатьох рахунків через інтернет поза контролем національних урядів різних країн.

У Нью-Йорку висунули обвинувачення у цій справі сімом особами, п’ятеро з них вже заарештовані. Засновника Liberty Reserve Артура Будовського вдалося заарештувати в Іспанії. Будовський значиться у документах прокуратури США як колишній громадянин США походженням із України, який отримав громадянство Коста-Рики. Слідчі США провели обшуки в офісах, заарештували низку банківських рахунків і блокували деякі інтернет-сайти Liberty Reserve.

Так, американський прокурор південного округу Нью-Йорка Пріт Бгарара, якого Москва внесла до так званого «антимагнітського переліку» осіб, котрим заборонений в’їзд до Росії, назвав нову справу, вірогідно, «найбільшою в міжнародній злочинній практиці відмивання грошей, яку коли-небудь розслідували Сполучені Штати.

«Як виявлено, Liberty Reserve умисно працювала зі злочинцями, допомагаючи їм у використанні електронних грошей, для порушення законів та відмивання доходів від їхніх злочинних оборудок. Це серйозні порушення, включно зі здирництвом за допомогою кредитних карток, маніпуляціями з підставними особами, інвестиційним здирництвом, діями комп’ютерних хакерів, дитячою порнографію і навіть торгівлею наркотиками», – зазначив прокурор.

Обвинувачені кажуть, що їхні ресурси захопили незаконно

Liberty Reserve користувалася найбільше так званими електронними валютними грішми, які не випускають жодні урядові банки, але вони набули поширення за минулі десять років.

Той же Пріт Бгарара заявив, що Liberty Reserve здійснила десятки мільйонів трансакцій із такими коштами: «Слідство засвідчує, що Liberty Reserve здійснила приблизно 55 мільйонів грошових трансакцій і відмила в такий спосіб понад 6 мільярдів доларів злочинних доходів».

Офіційне повідомлення, розіслане поштою з веб-сайту Liberty Reserve у вівторок зранку, стверджує, що ресурси компанії «були захоплені незаконною глобальною фінансовою командою США».

Liberty Reserve не була зареєстрована в США і не вимагала доказів ідентичності її користувачів. У матеріалах слідства йдеться, що Liberty Reserve дозволяла користувачам відкривати рахунки під підставні імена, включно з очевидними фальсифікаціями на кшталт «російський хакер» чи «рахунок хакера».

Тому, як заявила прокуратура США, ця компанія стала такою популярною у злочинців. Адже реальні користувачі могли залишатися анонімними за своїми бажаннями.

Прокуратура США інформувала, що Артура Будовського і його заступника Аззедіна Ель Аміне вдалося затримати наприкінці минулого тижня в Іспанії. Ще двох підозрюваних у цій справі заарештували у Нью-Йорку – це Володимир Кац та Марк Мармілєв. Інший підозрюваний, росіянин Максим Чукарєв, також затриманий в Коста-Риці. На території цієї країни перебувають ще двоє причетних до цієї справи – про це повідомили слідчі США.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG