Доступність посилання

ТОП новини

Рішення про майбутній статус спостерігача в Митному союзі не стало поступкою Україні – Кремль


Під час зустрічі в Астані, 29 травня 2013 року
Під час зустрічі в Астані, 29 травня 2013 року
Рішення країн-учасниць Митного союзу надати Україні у перспективі статус спостерігача не стало поступкою для Києва, заявив у середу прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

За його словами, в Москві вітають прагнення України «бути ближче до інтеграційних процесів», які здійснює Росія на пострадянському просторі.

Речник нагадав, що в середу за результатами засідання Вищої євразійської економічної ради у столиці Казахстану Астані вирішили розробити і вже в п’ятницю на саміті СНД в Мінську в Білорусі підписати з Україною меморандум, який «зафіксує прагнення України орієнтуватися на інтеграційні процеси».

За його словами, нині в Митному союзі і в майбутньому Євразійському економічному союзі статус спостерігача не передбачений, тому треба буде розробити необхідні зміни до документів цих об’єднань і внести їх наприкінці жовтня на наступному саміті президентів країн-учасниць Єдиного економічного простору: Росії, Казахстану і Білорусі.

Перший віце-прем’єр-міністр Росії Ігор Шувалов, зі свого боку, уточнив, що Україна отримає статус спостерігача і в майбутньому утворенні – Євразійському економічному союзі, який виникне від початку 2015 року на місці нинішніх Єдиного економічного простору і створеного в його рамках Митного союзу.

Україна вже давно домагається співпраці з Митним союзом трьох із країн СНД без входження до нього повним членом на різноманітних засадах – чи то, як казали українські чільники, у форматі «3+1», чи то шляхом приєднання тільки до частини угод Митного союзу. Росія ж досі наполягала, що участь України в Митному союзі можлива тільки у вигляді повного членства. Наразі йдеться про можливість для України отримати в Митному союзі статус спостерігача. В Європейському союзі, з яким Україна прагне підписати угоду про асоціацію, включно із зоною вільної торгівлі, багато разів застерігали, що можливе повне членство в Митному союзі виключить можливість втілити цю угоду.
XS
SM
MD
LG