Доступність посилання

ТОП новини

Янукович домовився про участь у Митному союзі


Зустріч президентів країн Митного союзу, 29 травня 2013 року
Зустріч президентів країн Митного союзу, 29 травня 2013 року
Київ – Президенти країн Митного союзу погодилися надати Україні статус спостерігача, повідомив в Астані президент Віктор Янукович. В Росії вже заявляють, що це рішення має на увазі вступ України в перспективі до Митного союзу, що унеможливить підписання угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом. Водночас українські парламентарі, а також експерти заперечують ці заяви, але відзначають, що остаточного тексту відповідного меморандуму ще немає, тому ніхто не може гарантувати, що там не з’являться норми, які справді стануть на заваді євроінтеграції.

Меморандум про надання Україні статусу спостерігача в Євразійській економічній комісії, яка є виконавчим органом Митного союзу, буде підписаний у Мінську в п’ятницю, 31 травня. Про це повідомив президент України Віктор Янукович журналістам після зустрічі з президентами Росії, Білорусі та Казахстану, яка проходила в Астані.

«Меморандум про участь України в роботі Митного союзу буде підписаний найближчими днями на саміті СНД. В цьому меморандумі буде визначено статус України, можливість представника нашого уряду працювати у комісії Митного союзу і президента України, за запрошення ради президентів Митного союзу, брати участь у цій роботі», – заявляє Янукович.

Росія сподівається, що Україна, одержавши статус спостерігача в Євразійській економічній комісії, оцінить переваги Митного союзу. Про це сказав перший віце-прем'єр уряду Росії Ігор Шувалов. При цьому він відзначив, що країни, які планують створити Євразійський союз, повністю відкриються для України, і вона зможе брати участь у всіх дискусіях і вносити свої пропозиції.

У свою чергу радник президента Росії Сергій Глазьєв заявив, що рішення України про відновлення участі у євразійській економічній інтеграції буде несумісне з європейською інтеграцією, зокрема, з підписанням угоди про асоціацію з Європейським союзом.

«Дії, які заважатимуть євроінтеграції, будуть державним переворотом»

Утім, ці заяви можна вважати намаганням видати бажане за дійсне, відзначив у коментарі Радіо Свобода член парламентського комітету у закордонних справах, депутат від УДАРу Володимир Куренной.

Єдина можлива зовнішня політика – це євроінтеграція. Все інше – це політичні ігри
Володимир Куренной
«Я не розумію, що таке Митний союз, бо це до кінця ще не відома організація, з точки зору міжнародного права. А з іншого боку, будь-які дії, які будуть заважати реалізації курсу України на європейську інтеграцію, будуть державним переворотом. У нас є закон «Про засади зовнішньої політики», який чітко і однозначно говорить про те, що єдина можлива зовнішня політика – це євроінтеграція. Все інше – це політичні ігри», – наголошує Куренной.

У Митному союзі рішення приймаються Росією, в інтересах Росії – Палій

Зазвичай статус спостерігача у міжнародній організації не є перепоною до участі в інших міждержавних об’єднаннях, водночас російська сторона зацікавлена стримувати євроінтеграцію України, нагадує експерт із міжнародних питань Олександр Палій. Відтак, за його словами, в обмін на незначні преференції Україна може отримати лише небезпеки.

У Митному союзі не вирішує нічого не лише спостерігач, не вирішують нічого Казахстан з Білоруссю
Олександр Палій
«У Митному союзі не вирішує нічого не лише спостерігач, не вирішують нічого Казахстан з Білоруссю. Всі рішення там приймаються Росією, в інтересах Росії. Тому Україна отримала лише одне: можливість дізнаватися своєчасно, яку чергову проблему готують для України наші стратегічні партнери. Цим позитиви обмежуються. А негативи – це загроза, що в ті документи вставлять такі речі, які теоретично можуть зашкодити інтеграції до Європейського союзу», – зазначає Палій.

Крім того, Олександр Палій зауважує, що статус спостерігача у Митному союзі для України потрібен владі у першу чергу для звітування перед орієнтованими на Росію виборцями.

Раніше керівник головного управління з питань міжнародних відносин адміністрації президента України Андрій Гончарук заявив, що країна повинна знаходити баланс у відносинах як із Митним союзом, так і з Європейським союзом.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG